Аваруа е райският кът на островите Кук

Аваруа е административен център и пристанище на Кукови острови, разположен на остров Раротонга (владение на Нова Зеландия). Населението на Аваруа все повече се стопява след като преди години наброява 12 000 жители, като голяма част от тях са предимно маори. През 2006 г. Те рязко спадат до 5 445 души, а според данни от 2011 г. Те са вече под 5 000. Селището се намира в най-северната точка на остров Раротонга.  Това, което се среща там освен спокойствие и приятелска атмосфера са оживените пазари, ресторанти, местни барове, бутици предлагащи местни стоки и Националния музей на островите Кук. По главната улица на Аваруа се намират майстори занимаващи се с фини занаяти, производители на парфюми, както и черни перли, които са характерни за този район. Търговията с тях е много важна за развитието не само на града, но и на цялата местност. През годините пирати са разграбвали островите Кук, именно поради високата стойност на черните перли.

 

Какво още трябва да знаем за Аваруа

Градът е разположен върху относително равен терен на брега, който се издига до скалисти планини във вътрешността. Крайбрежието е скалист, въпреки че има няколко пясъчни плажове. В крайбрежните води на самия център на града е развалина на търговски кораб, на SS Maitai, който е заседнал на офшорна рифове на декември 1916.В Аваруа са разположени много места за гмуркане с професионална екипировка. Едно от най-известните места в градчето е Останките на Матай. Местна легенда разказва за 42 кораба, които се разбиват в териториалните води на островите Кук между 1800 и 1965 г. Най-големият и ценен бил този на Матай.

Намира се в центъра на града е Geoffrey Хенри Националния културен център Сър, в която се помещава правителствени служби, Националния музей, Националната библиотека и Националната Auditorium. Музеят на Cook Islands показва артефакти, включително занаяти Острови Кук и първата печатница на островите, които се внасят в 1830. Удължаването център на Университета на Южния Пасифик осигурява професионално и специалности.