Аборигените са първите заселници в Австралазия в частта й Австралия

Австралазия е географско понятие, което се употребява за обозначение на региона, включващ Австралия и някои от близките острови. Терминът служи и за означаване на Малайския архипелаг или същия архипелаг заедно с континента Австралия и островите около него.

Площта на Австралазия е 8 508 238 кв. км. Територията включва 14 държави с население от 29 700 000 души.

В естествените науки с Австралазия се обозначава регионът, включващ в себе си:

- Австралазия във физическата география – Австралия, Тазмания, Нова Зеландия, Нова Гвинея и прилежащите острови на север и на изток от Австралия в Тихия океан;

- Австралийската област в екологията – Австралия, Нова Гвинея и някои острови от Индонезия.

В геополитиката и названията на организациите Австралазия означава:

- Австралазия – регион, включващ в себе си само Австралия и Нова Зеландия;

- името на редица съвременни организации, начело с Кралското Австралазийско общество;

- Австралазия в спорта – име на обединен отбор, който участва в различни спортни съревнования от началото на XX век, в това число и на Олимпийските игри през 1908 и 1912 г.

Названието Австралазия се използва за описание на алтернативната история на Австралия и Нова Зеландия, в случай, че през 1901 г. Нова Зеландия се бе съгласила на присъединяване към Австралийския съюз.

Аборигените са първите заселници в Австралазия в частта й Австралия, а полинезийците и меланезийците най-напред обитават островите в Тихия океан. Колонизирането на Австралазия (Австралия и Нова Зеландия) от европейците започва в края на XVIII век. През 70-е години на XX век в Австралия започват да пристигат и заселници от Китай, Камбоджа и Виетнам.

В цяла Австралазия и Океания са налице различни климатични пояси поради голямото разнообразие на пейзажи и изключително голямата площ. В Северна Австралия и Папуа Нова Гвинея горещините са много големи и съществуват само два сезона – сух и влажен. Островите, разположени в западната част на Тихия океан, са с влажен тропически климат. Влажен и мек е и климатът в Нова Зеландия.