Андерсън: обща информация

Андерсън е северноамерикански град в окръга Шаста в щата Калифорния, САЩ. Населението на окръга е около 10580 жители към 2007 година, а общата площ е 17 кв.км. Въпреки това, Андерсън представлява главен промишлен център като основни отрасли в града са машиностроенето, автомобилната промишленост, както и металообработването.

Северноамериканският град се намира на приблизително 130 м надморска височина. Западният американски щат Калифорния е разположен в западната част на САЩ. Разполагащ се на самото западно крайбрежие на Тихия океан, щатът Калифорния е определен за най-многобройният такъв на територията на цяла Северна Америка.

Интересен факт е често срещаното му наименование, а именно Златния щат, дължащ се на Златната треска, преминала през Съединените американски щати през далечната 1848 година.

В сравнение например с Южна Калифорния, която е значително по-гъсто населена, Северна Калифорния е с по-малобройно население. Столицата на Калифорния е Сакраменто, а площта на щата е 424 024 km², като населението на щата Калифорния възлиза на 38 340 000.

В исторически план, първите заселници в Калифорния имат европейски произход. През далечната 1542 година Хуан Кабрийо бива  първият европеец, стъпил на брега. Малко по-късно испански завоеватели започват постепенно да застрояват селища върху калифорнийска земя. След извоюването на независимостта си от Испания, земите се превърнали в притежание на мексиканците.

От географска гледна точка, американският щат Калифорния граничи на север с Орегон, на запад с Тихия океан, на изток с Невада, с Аризона на югоизток, а с Баха Калифорния (мексиканки щат) на юг.

Щатът Калифорния е известна с множеството си природни забележителности, сред които е и така популярната Централна калифорнийска долина, безброй низинни области, парещи пустини, високи планини и така нататък. Именно Централната калифорнийска долина се счита за аграрното ядро в този район, осигуряващ поне 1/3 от препитанието на населението.

Едно от най-забележителните природни богатства, с които Калифорния разполага в изобилие, е така наречената и популярна със страховитата си осанка Долина на смъртта. Името ѝ идва от изключително високите температурни стойности, характерни за тази област, превръщайки долината в най-сухото и горещо място в цяла Северна Америка.