Ансбах: общи данни

Княжество и град Ансбах - намиращото се на Франкска територия княжество съществува от 1398-1792 година като столица и главен град е Ансбах. Известно още под наименованието Маркграфство Ансбах, княжеството бива управлявано от Франкската империя. Бургррафството Нюрнберг е разделено между двата сина на Фридрих V по-късно през 1385 година.

За княжество Ансбах може да се каже, че представлява сравнително нископланинската част от бургграфството, като горната принадлежи на друго графство, известно като Байройт, създадено в същия период. Фридрих VI получава правото да владее и управлява княжество Ансбах, а другият син Йохан III получава графството, наречено Бранденбург-Кулмбах.

Смъртта на последния дава възможност на владетеля на княжество Ансбах да увеличи владенията си като получи графството на брат си, а именно Бранденбург-Кулмбах.

Град Ансбах

Градът представлява главен център на целия регион Средна Франкония в Бавария. Общата площ на Ансбах е 99,92 кв.км, а населението му възлиза на около 40 296 жители според последното преброяване през 2011 година. Градът е разположен на около 40 км западно от Нюрнберг и е определен за един от най-големите градове в Бавария, Германия. 

Ансбах се нарежда на пето място сред най-големите германски градове като Мюнхен, Аугсбург и още много други. Интерен факт за самия град е, че наименованието, под което е известно в днешни дни е сравнително ново. Нещо повече, градът получава името Ансбах преди 2 века като преди това е бил известен като Онолцбах.

Наред с това, съвременнният Ансбах е имал и редица още други наименования като често бил наричан просто Аншба. През 1221 година съвременният град Ансбах получава за пръв път някакво внимание благодарение на факта, че се превръща в столица и главен град на едноименното княжество Ансбах, същестувало до 1792 година.

След 1792 година настъпват редица промени за Ансбах като една от най-забележителните сред тях е, че градът става още столица и главен център на пруското княжество, което няколко десетителия по-късно преминава в ръцете на Кралство Бавария.