Андун: общи данни

Андун, или по-често срещан като Дандун, е град в Китайската народна република с по-конкретна локация - провинция Ляонин. Населението на китайския град е сравнително малко. Според последното преброяване, населението на Андун наброява около 550 000 жители.

Дандун се счита за основен център на дървообработващата, коприненотекстилната, кибритената и машиностроителната промишленост в страната.

Град Андун или Дандун представлява още и пристанище на местната река Ялудзян. Посредством така наречения и широко разпространен Мост на дружбата, пристанищният град е свързан с друг по-малък такъв, намиращ се в околията му, а именно Синайджу.

Андун се намира в близост до границата на Северна Корея, на което в известна степен се дължи славата му на най-големият граничен град в рамките на страната.

Провинция Ляонин и Шънян

Колкото до провинция Ляонин, тя се намира в сравнително източните части на Китай. Счита се за главен административен център, чийто най-голям град е Шънян, разположен покрай река Хункъ. Общият брой на население на най-големият град в китайската провинция наброява около  5 066 000 жители според последното преброяване на жителите, извършило се през далечната 2004 година. 

Площта на Шънян е  3 495 кв. км, а надморската височина му е 55 м. Пощенският код на Шънян е 110000 като самият град разполага още с жп възел. Китайският административен център притежава вековна история като се смята, че е създаден някъде през 2 век преди новата ера. Макар и сравнително малък и сякаш периферен и изолиран от погледите на местните и туристите, Шънян разполага с над 20 висши учебни заведения. 

Редица културни забележителности, множество ресторанти, кафенета, паркове, исторически паметници, музеи и какво ли още допълват иначе приятната осанка на Шънян.Административният център се слави още с развитата си машиностроителна, циментова, химическа, както и не на последно място разбира се металургическа дейност.