Остров Антикости: обща информация

Остров Антикости се намира в провинция Квебек и представлява най-общирният остров с площ 941 кв.км, което му отрежда едва 90-тата позиция в класацията на най-големите острови в цяла Канада. Според преброяването през 2006 година, общият брой на население на острова е не повече от 300 души.

В географско отношение, остров Антикости се разполага в северните части на залива Сейнт Лорънс като заема участъци и от естуара на едноименната река (Сейнт Лорънс). Благодарение на местния проток, наречен Жак Картие, островът бива отделен от южните брегове на полуостров Лабрадор, а посредством протока Гаспе, той се разграничава от едноименния полустров (Гаспе).

Климат и брегова линия

Остров Антикости е широк между 15-48 км, а дължината на бреговата му линия е около 554 км. По-голямата част от бреговете представляват стръмни участъци, представлявайки чудесни места за гнездене на пролетните птици. Островът се характеризира още със слабо разчленената си брегова линия и предимно равнинния си район с надморска височина до 100 метра.

Районът се слави с множество езера, измежду които за най-голямо и популярно се счита Уикенден, от което води началото си местната река Юпитер, определена още за най-голямата на острова.

Животински и растителен свят

Труднопроходимите блата и влажният климат са характерни черти на остров Антикости, разполагащ се на територията на провинция Квебек, Канада. Зимата е сравнително топла и мека като средногодишните температурни стойности през месеците януари-февруари варират между 11-13 градуса по Целзий. Островът е почти изцяло покрит от гъсти иглолистни гори, представени предимно от бял и черен смърч, американска бяла бреза, ела и други.

Остров Антикости се слави с изключително богатия си животински и растителен свят. На територията му се срещат различни представители на животинския свят като чудесен пример за такива са следните бозайници, а именно: червена лисица, елени-джуджета, черни мечки, множество видове прилепи, речни видри, жаби, повече от 220 вида птици, зайци и така нататък.