Графство Антрим: обща информация

Плато в североизточната част на остров Ирландия. Изградено е от базалт и варовик. Височина до 554 м. Интересни пророднифеномени в базалтовите скали. На територията на Ирландия се намира още и едноименото графство Антрим. 

Представено като едно от най-значимите и традиционни графства, Антрим се разполага в Ълстър - провинция, намираща се в северните части на Ирландия. Общата площ на Антрим е около 2 844 кв.км, а населението е приблизително 616 000 души като по-голямата част от населението е съсредоточено около Белфаст. 

Ирландското графство Антрим бива често описвано като кътче с прекрасен скалист пейзаж, предлагащ уникални гледки на всеки пътешественик. Едно от най-зебележителните природни богатства е така нареченото скално образование Великата пътека, която е включена в наследството на Юнеско.

Наред с това, градът Портръш бива поредната интересна изненада за посетителите на Ирландия, който предлага незабравими морски приключения и нощен живот.

Белфаст, бидейки столицата на Северна Ирландия, се разполага почти изцяло на територията на графство Антрим, а останалата част бива притежание на Даун. Графство Антрим е разположено по северните брегове на местното езеро, наречено Лох Ней, и по-специално покрай устието на реката Сикс Майл Уотър. Намира се в близост до столицата Белфаст като разстоянието до него е само 24 км. 

В ирландското графство има жп гари, чието разстояние до столицата възлиза на не повече от 35 км, а пък летището в Белфаст се намира в по-южните му райони. След преброяването през далечната 2001 година, общият брой на населението в тази област наброява малко над 20 000 души. 

Белфаст е столицата на Северна Ирландия и главен административен център като общото му население възлиза на около 276 459 жители и малко повече от 579 276 в около агломерацията му. Всичко това го превръща в един от най-големите градове на острова. 

В буквален превод интересното име на столицата означава "устие на вретено" като редица източници го превеждат още и като "устието на река Фарсет".