Анжу: общи данни

Анжу представлява географска област, разположена на територията на Франция и по-конкретно по долното течение на местната река Лоара. Ако трябва да се сравни с площта на друга област или департмант, то надали има по-подходящ от Мен е Лоар.

Интересен исторически факт за Анжу е това, че именно Анжуйската династия, определена като най-съществената средновековна такава, произлиза не откъде и да е, а от херцозите на Анжу.

В древността географката област е била заселвана от множество племена като отлични примери за застояли се такива са андите, които представлявали галско племе. Андите или андекавите, под чието наименование галското племе бива още известно, и тяхната държава била изцяло разгромена от Юлий Цезар.

Приватизираната държава на племето все пак запазила статута си на административна област дори при инвазията на франките. Малко по-късно, същата територия, в границите на които пребивавали андите, се превръща в графство Анжу. Малко по малко границите на географската област започват да се разширяват, разпростирайки се дори на територията на департамента Мен е Лоар.

От съвременна гледна точка може да се каже, че графство Анжу се разполага върху сравнително големи участъци от земите на Мен е Лоар, достигайки даже Краон,Льо Люд, Бургей, Базуж и така нататък.За разлика от днешния му облик, графсто Анжу е било заобиколено в миналото от редица други съседни графства като например Турент, Нант, Мен, Мож и Поатие.

За година на създаване на географската област Анжу, обявено по-късно за графство, се спряга 870 година, когато Роберт Силни поверява отговорността за управлението на областта на Ингелгер. Други по-известни графове, управлявали областта са Фулк I Червения, Фулк IV, Фулк IV Злонравния, Жофроа IV, Ричард Лъвското сърце, Шарл II Куция, Луи I, Рене Добрия, Шарл IV, Луиза Савойска, Франсоа, Гастон, Филип Луи и други.