Аполда: обща информация

Аполда представлява малък град в Германия с общ брой на население около 21,812 души. Разположен в централната част на страната, Аполда е административен център на Ваймарер Ланд - окръг, намиращ се на изток от немската провинция Тюрингия. 

В исторически план за Аполда започва да се говори чак през 1119 година. Едва доста по-късно през 1633 година, градът се превръща в седалище на благороднически фамилии, разполагащи с независимост до определена степен. В периода между 1633 и Първата световна война Аполда всъщност бива притежание на университета Йена, Германия.

Въпреки това, между 1691- 1809 година градът бива причислен като част от Херцогство Сакс-Ваймар, а по-късно и от това на Сакс-Ваймар-Айзенах (след Великото херцогство през 1815 година). Смята се, че трикотажното производство започва да се развива чувствително през 1700 година, което обяснява в определен смисъл последващия подем на града в тази сфера. Нещо повече, Аполда се превръща в лидер в производството на трикотажа, носейки ѝ славата като най-богатия град в целия окръг в края на 19-и век. 

След Втората световна война немската провинция Тюрингия става част от Демократична Република Германия. До обединението ѝ Аполда бива популярна най-вече с трикотажното си производство.

Настрана от историческите факти за немския град, Аполда се слави още с множество забележителности, измежду които попадат редица църкви, паметници, както и обществени сгради от огромно културно-историческо значение за местните.

Ваймарер Ланд

Област, която се намира в източната част на немската провинция Тюрингия. Общата площ е 803 кв.км, а броят на населението ѝ е около 88 507 души след преброяването през далечната 2008 година. Административен център на областта е не кой и да е друг град, а именно Аполда. Ваймарер Ланд е разделен на общо шест атма, всеки от който се състои от градове, както и общини.