Бочаровото езеро в Аляска

Бочарово езеро е второто най-голямо езеро в американския щат Аляска и е 14-то по големина езеро в САЩ. Разположено е на полустров Аляска. Езерото се простира на площ от 290 000 декара, дълго е 56 км и е широко 24 км. То се намира дълбоко в изолираната част на Аляска и предлага на своите посетители една незабравима обстановка за лов, риболов, туризъм и наблюдаване на дивите животни в естествената им среда.

Езерото е част от Националния резерват Бочаров. То се отличава с разнообразие от спиращи дъха гледки, скалисти скали по крайбрежието, пясъчни плажове, величествени склонове и живописна тундра.

Езерото е кръстено на името на откривателя си Дмитрий Бочаров, щурман на галерата “Тримата светци”, който през XVIII-ти век открива северния бряг на залива Аляска.

В Бочарово езеро има огромно количество сьомга, която е отлична храна за многобройните хищници – мечки, лисици, рисове и др. Езерото е дом и за много други животински видове – лосове, северни елени карибу, видри, бобри. Крайбрежните води на Бочарово езеро се обитават от тюлени и морски лъвове. Резерватът е населен от огромен брой птици: лебеди, диви патици, яребици, гъски, врани, белоглави орли и др.

В езерото и неговите притоци годишно хвърлят хайвера си 6 млн. различни видове сьомга. Това превръща Бочарово езеро във втория най-голям производител на риба в света. В езерото има голяма популация от щука и пъстърва. Риболовът тук е достъпен целогодишно.

В годините от 1995 до 1998 на брега на Бочарово езеро се провеждат задълбочени изследвания. Тяхната задача е да се установи видовия състав, разпространението и миграционните пътища на животните, които обитават езерото.

В Бочарово езеро се среща най-големият брой кафяви мечки в цяла Аляска. Кафявите мечки обитават пещери в малките островчета, пръснати из езерото.

За търсачите на приключения в сърцето на Аляска Бочарово езеро предлага незабравими преживявания – дива природа, невероятна красота и пълно усещане за изолираност от останалия свят.