Град в Португалия - Брага

Град Брага е разположен на брега на река Ешти, на 321 км от столицата на Португалия Лисабон. Градът се явява център на католицизма в Португалия. В него има много великолепни храмове и манастири, които имат голямо религиозно значение за цялата страна. Брага може да се похвали и с богатство от музеи и археологически обекти, които са посещавани от стотици хиляди туристи от цял свят. Улиците на града са изпълнени със зеленина от паркове и градини, които създават благоприятна и спокойна атмосфера за жителите и гостите на Брага.

 

Брага има население от 175 000 души. В древността земите на днешния град били обитавани от келтите. От началото на новата ера тук пристигат римляните и основават селище, което носи името на римския император Бракара Августа. През тези години градът има важно стратегическо значение, тъй като се явява пресечна точка на пет римски пътища. След падането на Римската империя тези земи в продължение на 300 години се намират във властта на готите, след което попадат в ръцете на маврите. След време територията на днешна Брага става част от владенията на португалския крал Алфонсо III, който е представител на бургундската династия. През IV век сл. Христа в Европа започва активно да се разпространява християнството. Брага се превръща в център на местната епархия, като постепенно добива статута на религиозна столица на Португалия, каквато е и днес.

Климатичните условия в Брага са традиционни за централния регион. Лятото се характеризира със средна температура на въздуха +24 градуса, почти пълно отсъствие на дъжд и слънчево време. Дъждовете са характерни за Брага през ранната пролет и късната есен. През зимата понякога вали сняг, но това се случва изключително рядко и не повече от един път в годината. Туристите са облагодетелствани, защото екскурзии до Брага са подходящи във всеки един годишен сезон. 

Брага се намира само на час разстояние с автобус от международното летище до град Порто. В градските предели на Брага е удобно човек да се придвижва пеша, като с най-голяма сила това важи за старата част на града, изобилстваща от красива архитектура и изящни тесни улички със средновековна атмосфера.