Брайтън

Брайтън е град на южното крайбрежие на Англия. Древното селище Брайтелмстоун датира отпреди 1086 г. Градчето е известно с това, че е приятна морска дестинация. Много англичани обожават мястото заради излаза на Северно море. След като железопътната линия достига града през 1841 г., той се превръща в популярна дестинация за еднодневни екскурзианти от Лондон.

 

През годините Брайтън търпи сериозно развитие по отношение на населението си. През 1961 г. населението на града достига 160 000 души. Това се постига трудно, защото по него време Брайтън се конкурира с други градове, които имат излаз на Северно море. Това са градовете Борнемут, Портсмут, Уортинг, Истборн и Хейстингс. Сформираната агломерация между Брайтън, Уортинг и Литълхямптън е с население наброяващо 480 000 души.

История на града

Има данни за първото селище сформирано в района на Брайтън. То се е наричало „Районът на белия ястреб“. Годината, която е поставена за съществуването на това селище е 3500 пр.н.е. Археолозите успяват само частично да изследват мястото, но все пак успяват да открият множество могили, инструменти и кости, което предполага, че това е било значимо място за тогавашните години.

Първите заселвания на келти във Великобритания датират от 7 век преди Христа. През годините са направени много разкопки, които разкриват древни пътища край Лондон, като са открити оръжия и накити от римското нашествие по тези територии.

През 1 век от новата ера именно римляните са тези, които построяват много вили в района на Брайтън. Те са харесвали мястото, защото е било важна стратегическа точка с голям воден ресурс, който те са използвали за напояване на своите войници и коне. След като римляните напускат мястото през 4 век, то отново отива в контрола на местните келти. Така се стига до 5 век, когато англосаксонците нахлуват в този регион и той става част от Кралство Съсекс. Годината е 477, а кралят, който управлява тогава се нарича Еле.