Река Ваал

Река Ваал е основното водно разклонение на река Рейн. Реката преминава през централната част на Холандия. Дължината и е 50 мили, което се равнява на 80 км. Това е основният воден път, който свързва пристанището на Ротердам с Германия. Преди обаче да достигне Ротердам, река Ваал се съединява с Афдегаан Дер Маак близо до Удрихем за да формират Бовен Мерведе. По нейната дължина са разположени градовете – Ниймеген, Тиел, Залтбомел и Горинхем. Всички те имат директен достъп до реката.

 

Реката е основен канал в делтата на Рейн-Маас-Шелда. 65% от общия си приток Рейн дължи на река Ваал.

История

През 1915 г. перфектно запазен кавалерийски шлем от желязо и бронз е открит край левия бряг на река Ваал в района на град Ниймеген. По римско време реката носи още имената Вакалис, Вахалис или Валис и по-късно е наречена Вахал от немски, заради многото меандри в реката. Меандрите са извивки на речното корито като образуват формата на подкова. Това вдъхновява ранните холандски заселници в региона на Hudson Valley в Ню Йорк да кръстят реката там Ваал Крийк.

В момента състоянието на реката не същото като преди стотици години. Постоянните проекти и обработки свързани с нея през 18, 19 и 20 век затварят много от големите и завои. Целта пред холандското правителство е там реката да бъде използвана като важен икономически морски път. Реката рядко успява да покачи с много своето водно ниво, както преди години. Река Ваал е много важна за Холандия и нейните градове, защото тя е ценен източник на водни ресурси. Освен това се използва постоянно за пренос на различни товари по вода. В Западна Европа водната търговия е силно развита още от минали векове. Именно затова през годините холандското правителство въвежда мониторинг за цялостното проследяване, почистване и анализиране на река Ваал. Най-известният мост над реката е този, който свързва Ниймеген с Лент.