Река Вага

Река Вага обхваща някои местни квартали и градчета в Архангелска област, която се намира на руска територия. Река Вага е левият и най-голям приток на река Северна Двина. Дължината на реката е 357 мили, което се равнява на 575 километра. Площта на водосборния басейн е 44 800 кв.км. Основните притоци на Вага са Пежма (вляво), Вел (вляво), Кулой (вдясно), Устия (вдясно), Пуя (вляво) и Лед (вляво).

Село Верковажие се води още Горна Вага, на реката са разположени още градовете Велск и Шенкурск. В тези области минава една от най-важните магистрали в Русия, която се нарича М8. Тя свързва Москва с Архангелск и се пада от лявата страна на Вага.

Водният източник на Вага се намира западно от село Пахктусово (област Томск). Това е близо до границата с област Сямженски. Реката тече по посока север-запад като влиза в област Сямженски, пресича я и влиза във Верховажский, Вологодская област. Като се има на предвид, че цялото течение на реката е в тайгата, големи райони в долината на Вага са заети от ливади. Село Верховажие се намира отляво на реката и преминава през други градове като Велск и Шенкурск.

Най-големият приток на река Вага е Устия. Нейното устие се намира в село Власовская. Надолу по течението след сливането с Устия, Вага приема Пуя отляво и на десния бряг остава град Шенкурск. В този град няма мост, но той е свързан към магистралата с ферибота. Същинската част на реката минава покрай града Березник.

Реката замръзва в средата на ноември и остава под леда, чак към края на април започват първите признаци за топене на леда. През останалото време реката е плавателна, въпреки, че по нея няма редовни пътнически курсове. Реката е била използвана като забавление. Известният по руските ширини дървесен рафтинг се е провеждал именно на река Вага. Състезания са се провеждали до 1990 г.