Столицата на Бразилия

Бразилия е федерална столица на държавата Бразилия и е седалище на правителството на федералния окръг. Градът е разположен по протежение на бразилското плато в централно-западната част на региона. Градът съществува от 21 април, 1960 г. с цел да бъде новата столица на Бразилия. Бразилия е най-бързо развиващият се град в страната с население от 2,852,372 през 2014 г. Бразилия има и най-висок БВП (Брутен вътрешен продукт) на глава от населението.

 

Столицата е планирана и разработена от Лусио Коща и Оскар Нимайер през 1956 г. Като основната цел за създаването на града е столицата да бъде преместена от Рио Де Жанейро в по-централна част на страната. В града е много силно развито хотелиерството, банковия сектор и посолствата. Бразилия бе избран за световното наследство на ЮНЕСКО заради своята модернистична архитектура и уникално художествено градско планиране.

Градът има уникален статут в Бразилия, защото има административно разделение, не се води юридическа община по подобие на други градове в страната. Затова и окръгът в национален мащаб се нарича федерален, защото в него влиза столицата и няколко други града, които оформят федералния окръг. Трите централни клона на федералния окръг се намират в столицата, включително Конгресът, Федералният съд и Президентството. Градът също така е домакин на цели 124 посолства на брой. Едно от най-натоварените летища в страната се намира в столицата. То свързва градът с много дестинации от цял свят.

Столицата е най-известна със своите политически събития, музикални представления и филмови фестивали. Инфраструктурата е просто на перфектно ниво и по този начин Бразилия може да си позволи да домакинства всяко едно събитие. Като градът беше един от домакините на Световното първенство по футбол през 2014 г. Основните проблеми около него бяха свързани с това, че се построи нов стадион на мястото на квартал за по-бедни, който беше срутен до основи. Лятото на 2014 г. се превърна във филм на ужасите, защото хората излезли да си търсят правата, получиха силен „юмрук“ от властта.