Мост над река Бразос

Река Бразос, наричана още Риос де лос Бразос де Диос е наричана така от ранните испански изследователи (в превод „Река в ръцете на Бога“). Река Бразос е на 11-то място по дължина в САЩ със своите 2 060 км. Реката извира от черната река в Ню Мексико и се влива в Мексиканския залив с 116000 кв. км водосборен басейн.

 

Не е ясно, обаче точното посочване на река Бразос, защото в миналото много често е бъркана от испанските изследователи с р. Колорадо. Името на реката идва от това, че водата едва ли не се превръщала в спасение за нуждаещите се, защото в голям радиус нямало никъде другаде вода. За първи път през 1842 г. индианският комисар на Тексас (Итън Страуд) създава първия търговски пункт на реката.

Река Бразос е била сцена на много кървави битки. По време на тексаската революция, там се срещат първи тексаски флот и мексиканския флот. Тексаският военен кораб „Индипендънс“ бива потопен от два мексикански кораба. Реката е много важна за цялостната навигация на корабите по време на Гражданската война. Тя е важна връзка за доставяне на припаси към различните гарнизони. По време на Гражданската война, силите на Юга са се нуждаели от провизии, а също така и от големи водни запаси за седмици наред. Река Бразос е била идеалното място за лагерувавне и оформяне на пункт, когато е било нужно да се извървят хиляди километри от една точка до друга. В наши дни р. Бразос е важен източник на вода, водно-електрическо захранване и напояване на земите на местните фермери.

Интересен факт е, че река Бразос заема място и в много затворнически песни, защото в един определен период от време, голяма част от щатските затвори се правят около нея. Комбинацията от вода и дива растителност е един от основните фактори за строежа на голям брой затвори за различни видове престъпници.