Братислава в Словакия

Братислава е столицата на Словакия с население от 500 000 души. Това е най-големият град по площ в страната. Братислава се намира в югозападната част на Словакия, като заема двата бряга на р. Дунав и левия бряг на р. Морава. Тя граничи с държавите Австрия и Унгария, като това я превръща в единствената столица, която граничи с две независими държави.

 

Братислава е политически, икономически и културен център на Словакия. Там се помещава седалището на Президента, Парламента и изпълнителната власт на страната. Братислава е дом на голям брой музеи, университети, театри, галерии и други важни културни и образователни институции. Много от големите предприятия и финансови институции в Словакия, също имат седалища там.

Историята на града е силно повлияна от хора от различни народи и религии, като: австрийци, чехи, германци, унгарци, евреи, сърби и словаци. Градът е бил столица на Кралство Унгария, част от Хабсбургската монархия в периода 1536-1783 г. Братислава е била дом на много известни словашки, унгарски и немски исторически личности.

Градският пейзаж на Братислава се характеризира със средновековни кули и грандиозни сгради от 20-ти век. С началото на мащабното строителство през 21 век, градът търпи големи промени. Повечето исторически сгради са съсредоточени в Стария град. Кметството на Братислава от миналото е сграда, която обхваща цели три части, които са построени през 14-15 век и сега там се помещава градският музей на Братислава. „Портата на Михаил“ е единствената врата, която се е запазила от средновековните укрепления. Това нарежда мястото до едно от най-старите в Братислава. Най-тясната къща в цяла Европа се намира до университета, като е построена през 1756 г. и е използвана от Кралство Унгария за политически срещи по онова време. Премахването на крепостничеството и създаването на унгарската академия на науките са едни от най-интересните неща, които са се случили именно в тази сграда.

Братислава се превръща през годините в една от най-красивите и проспериращи европейски столици.