Днес град Братск е един от най-големите промишлени центрове на Ангарския регион

Град Братск се намира в северозападната част на Иркутската област. Той се явява пристанище на река Ангара. Братск е основан през 1955 г. във връзка със строителството на водноелектрическа централа в района.

Днес град Братск е един от най-големите промишлени центрове на Ангарския регион. В селището има много дървообработващи и металообработващи предприятия.

Въпреки че градът е изложен на сурови климатични условия, неговото икономическо-географско положение е благоприятно. Братск се характеризира с развита инфраструктура – транзитната железопътна линия, Байкало-Амурската магистрала и др. В града има летище с международно значение. Ресурсно-икономическият потенциал на Братск се обуславя от огромните водни ресурси, с които разполага градът.

Братск изпълнява функцията на базов град за икономиката в северните райони на Източен Сибир и Далечния Изток. Градът е втори по брой население в Иркутската област с 230 000 жители.

Климатът в град Братск е рязко континентален с продължителна и сурова зима, по време на която температурите падат до минус 40 градуса по Целзий. Лятото тук е кратко и горещо.

Братск влиза в числото на най-големите спортни центрове на Сибирския федерален окръг и успешно реализира федералната концепция за развитие на физическата култура и спорта. В града действат 275 спортни съоръжения, в това число 81 спортни зали, 5 плувни басейна и 4 стадиона. С физическа култура и спорт се занимава близо 20 % от населението на Братск.

В града функционират 18 банки и 10 застрахователни компании. До април 2014 г. в Братск развива дейност и Сибирският научно-изследователски институт по горско стопанство и целулозно-хартиена промишленост.

Районът на Братск се характеризира с богата естествена растителност. Боровите гори съставляват по-голямата част от нея, като наред с тях тук вирее бяла бреза, дъб, трепетлика и сибирска лиственица.

В града има няколко висши учебни заведения – Братският държавен университет, филиалът на Байкалския държавен университет по икономика и право, филиалът на Иркутския държавен университет. Други специализирани учебни заведения са: Братският държавен медицински колеж, Братският индустриално-металургичен техникум, Братският целулозно-хартиен колеж и др.