Сред най-значимите забележителности на Брауншвайг се нарежда замъкът Данквардероде

Град Брауншвайг е разположен в северната част на Германия, в провинция Долна Саксония. Това е вторият по големина град в Долна Саксония след столицата Хановер. Населението на Брауншвайг наброява 270 000 жители.

Градът е важен икономически, административен и промишлен център в Долна Саксония. Със стабилни темпове в Брауншвайг се развиват автомобилостроителната, металургичната, текстилната, полиграфичната и хранителната промишленост.

Селището може да се похвали с богата история. До ноември 1918 г. градът е столица на херцогство Брауншвайг. След Ноемврийската революция и абдикацията на херцога Брауншвайг се превръща в столица на новосформираната Република Брауншвайг до разпадането й през 1946 г.

Брауншвайг се намира в зоната на умерения климат, който е на границата между континенталния и морския климат. Средната годишна температура в района е 8,8 градуса по Целзий, средната влажност на въздуха се равнява на 79 %. Броят на студените дни през годината значително превишава този на топлите. Валежите са чести.

Градът пази изключителни архитектурни и културни паметници. В Брауншвайг се намира Музеят на херцог Антон Улрих. Тази изключителна сграда всъщност представлява една от най-старите художествени галерии в света. Тук се съхранява богата колекция от шедьоври на най-големите художници в Северна Европа, в това число и произведения на Рембранд ван Рейн и Йоханес Вермеер. През 2014 г. музеят отбеляза своята 260-годишнина и започна да се подготвя за мащабна реконструкция.

Сред най-значимите забележителности на Брауншвайг се нарежда замъкът Данквардероде. Той играе важна роля в историята на града от най-ранни времена и многократно е възстановяван. През XIX век обаче замъкът до такава степен започва да се руши, че се обмисля възможността той напълно да бъде съборен. За щастие, под натиска на местната общественост замъкът е възстановен от градските власти в романтичен средновековен дух. В Данквардероде има постоянна експозиция, посветена на историята и развитието на Брауншвайг през средните векове. В замъка е запазен оригиналът на Брауншвайгския лъв – символ на града.