Остров Брач има прекрасно развита туристическа инфраструктура

Остров Брач е разположен във водите на Адриатическо море, в южния регион на Хърватия. Това райско кътче е известно със своите изключително красиви пясъчни и каменисти плажове, живописни борови гори, спиращи дъха природни пейзажи и уникални археологически разкопки, които разпалват интереса на любители на древни артефакти от цял свят. На острова има находища от уникален декоративен строителен материал – бял варовик, известен под името “брач”.

Брач е третият по големина остров, разположен на територията на Република Хърватия. На него се намира най-големият островен връх в Хърватия – Видова гора, който е с височина 780 метра. Остров Брач има прекрасно развита туристическа инфраструктура и предлага невероятни условия за почивка – наред с прекрасната природа наоколо Брач е истински “рог на изобилието” откъм хотели, вили и апартаменти за почивка. Местните жители се издържат основно с риболов, но добре развити са също така винарската промишленост и производството на зехтин. Разбира се, добивът на “брач” варовик от каменоломните е най-добрият източник на доходи на острова. Голяма част от населението на Брач е заето и в туристическата сфера.

Площта на остров Брач е 394 кв. км, а населението възлиза на 15 000 души. На острова преобладава мек средиземноморски климат. През лятото средната температура на въздуха на остров Брач е около 27 градуса по Целзий. През по-голямата част от годината времето е слънчево и ясно, дъжд вали много рядко. Плажният сезон започва през май и приключва през септември.

Първите жители на остров Брач се заселват тук още в епохата на неолита. До IV век сл. Христа населението се състои основно от гърци. Столетие по-късно остров Брач влиза във владенията на римляните. През средните векове Брач е част от Венецианската република. През 1797 г. островът преминава в ръцете на Австро-Унгария, а в годините от 1918 до 1921 г. е окупиран от италианците. В следващите години остров Брач вече е притежание на Югославия, а след нейното разпадане в началото на 90-те години се присъединява към Хърватия.