Бреговата верига се състои предимно от гранит

Брегова верига – под това име е известен най-западният масив от планински хребети, простиращи се по протежение на крайбрежието на Северна Америка от езерото Атлин до река Фрейзър. Бреговата верига влиза в системата на Кордилерите в Канада и САЩ. Дължината й е около 1700 метра, ширината й на места достига до 300 км, а най-високата й точка е връх Уодингтън, който се издига на 4042 метра.

Бреговата верига се състои предимно от гранит. Тя е силно разчленена на отделни хребети от дълбоки напречни долини и фиорди.

Растителността тук е главно иглолистна. Бреговата верига е покрита с гъсти борови, кипарисови и смърчови гори. Над горите (на 1000-1200 м надморска височина в северната част на хребета и 1500-1800 м в южната част) се простират обширни райони с тундра и алпийски ливади. На места растителността слиза до морското равнище и граничи с вечни снегове и ледници. Най-големият от тях е ледникът Таку, който се спуска от леденото поле Джуно.

В пределите на Бреговата верига се намира природният парк Гарибалди. Той е един от най-известните паркове в Британска Колумбия.

Бреговата верига се състои от три основни части:

- Тихоокеанският хребет – това е най-южната част на Бреговата верига, разположена между река Фрейзър на юг и долината на река Бела Кула на север. В тази част на Бреговата верига гордо се издига знаменитият връх Уодингтън. Районът се характеризира и с наличието на няколко ледникови шапки;

- Хребетът Китимат – разположен е между долините на река Бела Кула и река Нас;

- Граничните хребети – масив от няколко малки планински хребета, разположени между долините на реките Нас и Келсал. Именно в тази част на Бреговата верига, в непосредствена близост до столицата на щата Аляска, се простира едноименното ледено поле Джуно.

Бреговата верига предлага опасни преживявания на туристи и пътешественици, дръзнали да пристъпят сред девствената й природа. Планините имат десетки върхове за изкачване, най-известни сред които са връх Монарх (3555 м), връх Скихист (2968 м), връх Ратц (3090 м) и др.