Драконовите планини образуват най-дългата планинска верига в Южна Африка

Драконовите планини известни още като "Дрейкенсбърг" образуват най-високата планинска верига в Южна Африка. Най-високата точка на това място е връх Табана Нтленяна, който е с височина от 3 482 м. Името е дадено на източната част на Великата стена, укрепление, което обвива централната част на Южноафриканското плато. Великата стена достига най-високите си параметри именно тук между 2 000-3 000 м. Базалтен слой с дебелина от 1 400 м покрива планините в тази верига. Той се е образувал в резултат на вулканична дейност. Около 2 000 мм са средногодишните валежи, които падат основно в източната част на Драконовите планини. Местното население кръщава по този начин планини, защото според тях в древни времена там живее дракон, който ежедневно прелита над заснежените върхове. 

Общата площ на Драконовите планини е 800 000 км, като тук се срещат едни от най-редките животински и растителни екземпляри познати на човечеството. Водопадът Тугела със своите 947 м. е разположен тук, той е вторият най-висок водопад в света. Скални рисунки на бушмени могат да бъдат открити в централната част на Драконовите планини. До там се достига единствено чрез скално катерене.

Изкуство запазено през вековете

Множество пещерни рисунки на ловни сцени направени от бушмени са запазени през вековете. До тях се достига единствено с изкачването на стръмни скали. В централната част на Драконовите планини има над 35 000 скални рисунки. Като това ги превръща в най-голямата пещерна колекция запазена през годините. 20 000 от тях са регистрирани в над 500 пещери. Поради използваните материали за тяхната направата е трудно да се определени точна дата на направата на рисунките, но специалисти твърдят, че първите са направени преди 100 000 години. Най-старата живопис върху стена е в Гинсбърг и датира от около 2400 години преди Хр. Скалното изкуство на Драконовите планини е най-голямото и най-концентрирано място за скални рисунки в цяла Африка.