Всеки ден хиляди туристи се стичат в Баган, за да се полюбуват на красивите му храмове

Баган е древен град в Бирма. Това е едно удивително и красиво място, което има изключително интересна история.

 

Баган е известен като града на стотиците храмове. Първоначално той е познат под името Медната земя. През вековете си на съществуване Баган е столица на няколко кралства в Бирма.

Руините на древните храмове в град Баган покриват област от близо 20 километра. Баган става столица на Първата бирманска империя през 874 г. сл. Христа. По-голямата част от религиозните съоръжения в града са построени в периода от 1000 до 1200 г. През дългогодишната си история Баган неведнъж сменя своите управници.

През XI век монасите в града провъзгласяват Баган за религиозен и културен център на Бирма. Будизмът става официална държавна религия. През XII и XIII век Баган е космополитно средище на будистките вярвания и привлича монаси от Индия и Шри-Ланка. През 1827 г. град Баган е превзет от монголите, след като жителите му отказват да платят данък на хан Кублан.

Щом попада под монголско влияние, градът престава да функционира като политически център. Баган обаче продължава да се развива като свещено място на будистката вяра и наука.

Всеки ден хиляди туристи се стичат в Баган, за да се полюбуват на красивите му храмове. Древният град е една от най-богатите на археологически находки дестинация в Югоизточна Азия. В град Баган днес се намират общо 2230 исторически паметника. В миналото техният брой е много по-голям, но част от тях са унищожени напълно от летните наводнения на река Иравади.

През лятото на 1975 г. цяла Бирма и най-вече град Баган понасят съществени щети от силно земетресение в района. През 90-те години военните власти на Бирма се заемат с възстановяването на града с цел да го превърнат отново в привлекателен туристически обект. Въпреки усилията им обаче ЮНЕСКО отказва да включи Баган в списъка си на обекти със световно значение.