Информация за водопада Игуасу

Игуасу - огромна група от водопади, които служат като естествена граница на Бразилия с Аржентина. Въпреки внушителната си осанка, водопадите като че ли остават много по-назад в класацията на най-великолепните природни забележителности. Самата група наброява повече от 270 отделни водопада, увеличавайки се приблизително до 350 през дъждовния период.

Макар по-голямата част от водопадите да принадлежат на Аржентина, чисто териториално, благодарение на почти непрекъснатите разходки с хеликоптер, от които всеки желащ може да се възползва, останалите, бидейки притежание на Бразилия, също могат да се видят. Древното име на множеството водопади е "Голяма вода", като за кръщелници се смята португалски изследовател.

Пример за един от най-внушителните водопади, който също може да се види откъм страната на Аржентина, носи страхотивото име Дяволско гърло, който често бива описван като една забележителна каскада, която привлича изумителен брой туристи ежегодно.

Мощните и нестихващи води на едноименната река имат дължина 2.7 километра, а разкошните водопади са се формирали в близост до устието ѝ. С височина, варищаща между 60-80 метра, разкошното чудо на природата датира приблизително от 120 милиона години.

Средното водно количество, което водопадите изливат така внушително и грандиозно се приравнява на 1500 куб.м. като това числово изражение може да нарастне значително при настъпване на дъждовните сезони. Именно поради водното ниво броят на впечатляващите водопади може да се увеличи или намали.

 

Един от най-големите водопади от така наречената система Игуасу се нарича Гарганте дел Диабло или както вече го представихме далеч съкратено като Дяволско гърло. Височината му надхвърля забележителните 82 метра, а дължината му е около 150 метра.  Самият водопад има U-образна форма, която допълнително превръща разходката до това природно величие в още по-незабравимо усещане. 

За по-смелите пътешественици се предлага и неповторимо преживяване, а именно рафтинг по реката, позволяващо досег до най-красивите водопади от групата Игуасу.