Пустинята Калахари

Калахари представлява пустинна местност, която се намира в южните части на Африка. Често наричана Зелената пустиня, местността се характеризира с наличие на сухи треви и храсти, дължащи се на валежните периоди. За разлика от Сахара, бидейки друго пустинно могъщество, в Калахари падат често валежи, което обяснява и интересното ѝ наименование.

Площта на пустинята, определена като едва четвъртата по големина в света, е 2,5 млн. кв. км и се простира на територията на няколко африкански държави, а именно: Намибия, Ботсвана, Република Южна Африка; Калахари още заема и осезаеми части от Замбия, Ангола и Зимбабве.

Въпреки пустинния си характер, Калахари не би могла да се определи като типична пустинна местност именно поради животинския и растителния си свят, макар и представени доста скромно във видово отношение.

Въпреки това, подземните води на Калахари могат да се използват за напоителни цели особено имайки предвид, че населяващите пустинните райони на Калахари хора се занимват предимно със селскостопанска дейност.

По-голямата част от Ботсана всъщност бива притежание на една от най-обширните пустини на планетата. Местните я наричат още Кгалагади, което в буквален превод означава пустош или пуста земя.

При силни дъждовни периоди, когато определени райони от пустинята биват добре напоени, израства буйна растителност, което превръща иначе обезлесената местност в участък, опасан със златисти треви и ниски червеникави пясъчни дюни.

В географско отношение, пустинята Калахари може да се представи като природно съчетание от плато и пустош, което се разполага на териториите на няколко държави, включващи не само Ботсвана, където се разпростира почти изцяло, но и Южна Африка, Намибия и Замбия.

Самата Калахари представлява изключително обширен и древен участък, който пази вековни традиции на древни цивилизации, чието съществуване датира от преди милион години. Бушмените например, които биват наричани още "хората сан", населявали днешните територии, на които се простира вековната пустиня. Именно Калахари е служела като тяхна ловна зона, а самото племе се счита за едно от най-древните, съществували някога на планетата.