Обща информация за Лянос

Лос Лянос представлява една тропическа равнинна местност, която се излежава на териториите на две държави, а именно Колумбия и Венецуела. Намираща се на изток от планинската система на Андите, Лос Лянос се характеризира със сравнително съх и дъждовен климат. Много подобно на други райони, типични с честите си дъждовни периоди, равнинната местност бива често заливана от обилни дъждове, благодарение на които всичко наоколо се превръща в огромна кална маса, блата и/или мочурища.

Нещо повече, по време на дъждовни периоди нивото на водата се покачва значително, с което преминаването през района става почти невъзможно. Въпреки всичко обаче, покачването на водата с почти метър и половина създава изключително благоприятни условия за размножаване на невероятно богатия животински свят и по-специално на изобилието от водни птици. 

Генерално, Лос Лянос може да се представи още като равнинна местност и дом на тропически гъсти джунгли и савани, които биват прорязвани от местните течащи притоци на река Амазонка и Ориноко. Като цяло, подобни участъци могат да се видят и по крайбрежиято на Андите, тръгвайки в посока север и запад.

Подозирайки или не, именно Лос Лянос се е превърнал в дом за стотици видове водни птици. Леко встрани от дивия свят на равнинната трипическа местност, честите дъждовни периоди, които са съвсем традициони за тази област, благоприятстват още развитието на селското стопанство и земеделието. Основният поминък на местните наоколо е в развъждането и отглеждането на едър добитък, бидейки техният шанс за оцеляване.

Колкото до Колумбия, на чиято територия се намира Лос Лянос, тя представлява една от най-богатите и разнообразни земи, гъмжащи от фауни и флора. Именно там могат да се срещнат повече от 40 000 различни вида растения и над 1500 вида птици, включително колибрито. По отношение на влечугите, Колумбия отново има с какво да се похвали - боа, анаконда, както и други колосални с размерите си змии, алигатори, крокодоли и какво ли още не обитатават земите на Колумбия.