Връх Маккинли в Северна Америка

Връх Маккинли е разположен в по-северните части на планината Кордилери, намираща се на територията на американския щат Аляска. Висок 6193 метра, връх Денали, с чието наименование е още познат, представлява най-високият връх из цяла Северна Америка и на територията на Съединените американски щати. Извисяващ се славно и горделиво в централните части на Аляска, бидейки пример за един от най-ледовитите щати, връх Маккинли е кръстен на 25-ия президент на Америка.

За местните обаче, върхът си остава просто познат като Денаали, разположен в близост до едноименния национален парк. За множество катерачи и алпинисти, връх Маккали бива не просто поредното предизвиквателство, а страховит, заснежен и заледен гигант, който се намира в близост до друго особено забележителна и омагьосващо с красотата си природно богатство, а именно езерото Уондър.

Носещ името на един от президентите на САЩ, връх Денали се определя за един от четирите основни заледени върхове първенци, които предизвикват страхопочитание у всеки алпинист и катерач. Ако трябва да отделим внимание на самото му име, Денали може да се преведе буквално като "високият връх". 

Извисяващият се мразовит исполин бива сякаш докоснат от Бога - заснежените му върхове всяват страх и ужас в сърцата на всеки, дръзнал дори да си помисли за евентуалното му изкачване и покоряване. Връх Маккенли бива изключително често сравняван с едно друго планинско и заледено могъщество. Става дума за Еверест, чиято височина надхвърля забележителните 8848 метра, ала по отношение на обем и стръмни възвишения той отстъпва място не на кой и да е, а именно на връх Денали.

През 1903 година е регистриран първият опит за покоряване на това величие, намиращо се на територията на Аляска. Първата група алпинисти, които дръзнали да се изкачат до самия връх на заснеженият Меккинли, започнали това високоадреналиво преживяване първо преминавайки през ледника Питърс, след който се насочили директно към Денали.