Мамутова пещера: основна информация

Мамутовата пещера представлява най-голямата система от пещери на планетата, намираща се в басейна Грийн Ривър в щата Кентъки. Националният парк Мамутова пещера се слави с изключително интересното си наименование Бродуей, който показва на всеки посетител пътя към система от коридори, зали, пропасти, проходи и лабиринти.

Всичките са разположени на 5 етажа, а общата им дължина е малко под 600 км. Пример за една от най-популярните зали е "Купола на мамута", чиято дължина е приблизително 120 км. Сред другите по-известни зали спадат "Вълшебната пещера" и "Голямата ротонда", последната от които впечатлява с колосалните си размери, позволяващи ѝ да побере поне няколко хиляди посетители.

Макар и по-разнообразна, "Вълшебната пещера" като че ли не успява да привлече туристическото внимание, което се дължи основно на сравнително по-неудобните си подстъпи. Настрана от тях, "Гробът на великана" много подобно на "Готическата катедрала" или "Балната зала" също имат какво да предложат на дръзналите да ги проучат.

Любопитен факт за Националния парк "Мамутова пещера" , намиращ се в Северна Америка, е това, че през далечната 1981 година именно това национално съкровище влиза в списъка на Световното културно и природно наследство на Юнеско.

Поглед към историята на националния парк

Индианците се считат за първите, осмелили се да се досегнат до мистерията, витаеща около непознатата система от пещери, пораждаща страхопочитание у всекиго. Древната цивилизация на индианците използвала светлината на тръстиковите палми, на която разчитали, за да се предвижват в непрогледния ѝ мрак.

Нещо повече, именно в този район са били намерени запазени мумии, както и редица други археологически находки, датиращи от приблизиелно 6000 години насам, които свидетестват за човешкото присъствие на древната цивилизация

Климат и растителност

Без да се отдава значение на сезона, климатът в Кентъки, САЩ е сравнително мек като средните дневни температури през лятото могат да достигнат изключително високи температурни стойности по фаренхайт. Въпреки това обаче, нощите са доста хладни; зимата в Кентъки също е мека като средните дневни температури са между 7-10 градуса по Целзий.