Ухуру: основни детайли

Връх Ухуру представлява най-високата точка в рамките на африканския континент и най-високият връх в Килиманджаро, чиято височина достига забележителните 5892 метра. Планинският масив е възникнал от три изгаснали вулкана, а именно Шира (3926 метра), Мауензи (5219 метра) и Кибо, който бива най-младият в геоложко отношение, който се разполага между тях.

Ухуру е най-високият връх в Килиманджаро, който е известен с вечните си ледници и снегове, разтопяващи се малко по малко през последните десетилетия. Глобалното затопляне, подкрепено от прогресивно намалелите снеговалежи биват причина за последващото стопяване на заледената му шапка.

Районът около планиския масив е обитаван от масаите, които разчитат на близките ливади за осигуряване на паша за добитъка си. Едни от първите изследовалите, впечатлили се от могъществото и забележителната осанка на най-високия връх в Килиманджаро, са Х.Майер и Л.Путшелер, които през далечната 1848 година успяват да се изкачат до самия му връх. 

Едва след средата на миналия век, африканският планински масив се превръща в емблематичен символ за местните, който бива впоследствие включван в редица произведения на съвременното изобразително изкуство. Планината разполага със забележителна природа, флора и фауна, които не спират да омайват туристите, проявили желание за покоряване на връх Ухуру.

Точното разположение на извисяващия се Ухуру, чиято форма наподобява конус, е североизточна Танзания. Той е формиран от три вулкана като самият връх на Кибо, бидейки част от тях, е сформиран благодарение на калдер, имащ елиптична форма.

Вулканът Мауензи е определян като третият по големина връх след Ухуру, преминал през етапа на ерозия, вследствие на което се  превърнал в дайка, около която се разположили множество други върхове като Нордеке, Путшелер и други.

Единият от изгасналите вулкани, от които се в образувал връх Ухуру, а именно Шира, се състои от полукратер, разрушен до такава степен, че от него са се запазили единствено западният и южният му ръб.