Езеро Хюрън:интересни факти

Езерото  Хюрън представлява част от обширната група на Северноамериканските езера, чиято обща водна площ е около 245 000 кв.км. Всичките езера са свързани едно с друго с помощта на можество притоци и реки, а езерото Хюрън може спокойно да се сравни с площта на Мичигън, всяко от което се равнява на територията на нашата страна.

Като представляващ групата на Големите Северноамерикански езера, бидейки сладководни по характер, Хюрън се намира в близост до езерото Мичигън, двете от които са свързани посредством пролива Макинак. Настрана от това, двете северноамерикански езера имат обща единна система по отношение на хидрографията, което, разбира се, съвсем не означава, че трябва да се разглеждат като една единица.

Хюрън се разпростира на около 60 000 кв. км, което автоматично го нарежда на челни позиции, изпреварвайки останалите "членове" от групата на Големите Северноамерикански езера. Формирано на приблизително 176 метра надморска височина, езерото се отличава с 60 метра средна дълбочина на водите си и дълбочина около 229 метра.

Произходът на името му свързваме с група френски изследователи, които откриват най-напред езерото Хюрън, последвано от останалите представители на необятната група на Големите езера.

Кръстено на древно индианско племе, а именно "Хюрън", езерото разполага с огромен воден басейн, което влиза в ролята си на основна връзка между отделните езера като причината за това се крие във факта, че притоците от Горното езеро, Мичигън и още много други се стичат именно в него.

Между Хюрън и Горното езеро преминава бурна река, която притежава безброй водопади и прагове, която обаче бива заменена от сравнително обширен канал, използван за плавателни цели. Дължината на бреговете на Хюрън, взети заедно, надхвърля 6157 километра като самото му крайбрежие е заето от множество големи градове.

Любопитен факт за езерото Хюрън е, че о-в Manitoulin, счетен за най-големият, се е формирал именно там, в сладководния басейн на Хюрън, което впрочем начертава границите между Джорджия Бей и Северния канал.