Южна Америка: какво не знаете?

Южна Америка е континент, който е почти изцяло разположен в южното полукълбо. По отношение на населението си, континентът се нарежда едва на пето място като индианците се считат за първите заселници в Южна Америка. Общият брой на населението е около 380 милиона души, а площта на континента е приблизително 17 820 милиона кв.км.

Намиращ се между Атлантическия и Тихия океан, Южна Америка бива пресечена от екватора, а свързаността ѝ със Северна Америка е следствие от сформирането на Панамския провлак. Именно там преди век е изкопан и самият плавателен Панамски канал, който всъщност начертава границите между двата континента.

Съвсем по западната част на Южна Америка се разпростира една сравнително млада в геоложко отношение планинска система, а именно Андите. В по-голямата си част и източно от планинската верига земите на континента са заети от тропични дъждовни гори, където още се намира и обширният водосборен басейн на река Амазонка.

Южна Америка се нарежда на пето място по население и на четвърто по отношение на площта си. Континентът разполага с 12 държави, а общият брой на населението е около 380 милиона души. Сред първите жители са индианците, които допринесли чувствително за културното развитие на континента. Едва по-късно през 16-и век, европейците се домогват до Южна Америка, чието откриване става факт при плаването на А. Веспучи.

От гледна точка на геологията и образуването на Южна Америка, формацията ѝ става налице след откъсването ѝ от южния континент Гондвана през мезозоя. Колосалният континент е бил формация от днешна Африка, Австралия,  Антарктида, Арабския полуостров и Индийския подконтинент.

Южна Америка остава отлъчена от другите континенти приблизително до средата на кайозоя, който фактически дава начало на еволюцията на торбестите представители на животинския свят. Именно по това време, характеризиращо се с топла и мека Антарктида, торбестите бозайници достигат до австралийските земи, където имат доминиращо влияние и до днес.