Какво знаете за РЮА?

Южноафриканската република, под чието наименование е позната още ЮАР, е държава, разположена съвсем в дъното на африканския континент, чиято дължина на бреговата линия е 2 798 км. Република Южна Африка граничи на север с три африкански държави, а именно Намибия, Зимбабве и Ботсвана, а на югозапад със Свазиленд и Мозамбик. 

Страната има площ около 1 219 090 кв.км, което ѝ отрежда едва 25-то място в света. Връх Нджесути, висок 3 408 метра, бива най-високата точка в Република Южна Африка, а Оранжева река, която извира от планинската верига в Лесото и се влива в Атлантическия океан, е най-дългата река на територията на африканската държава.

Откъм климатични особености, Република Южна Африка се характеризира с тропичен и субтропичен пояс - особеност, повлияна от двата заобикалящи я океана. Именно заради това обстоятелство и богатата топография, южната държава се отличава с многообразие от климатични пояси и малко, но неравномерно падащи валежи.

Населението на ЮАР към 2009 година наброява приблизително 50,1 милиона души, което нарежда страната на едва четвърта позиция, единствено предшествана от държави като Нигерия, Египет и Етиопия. 

Южноафриканската република се отличава със сравнително висока раждаемост, с което се обяснява естествения прираст на населението, както и емигрантския наплив от съседните африкански страни. Сред негърското население процентът на раждаемостта и смъртността е значително по-висок за разлика от ситуацията сред белите, при които процентът не е по-висок от 35 %.

Средната гъстота на населението в ЮАР е 36 души на кв.км като едни сред най-слабо заселените области са пустинните области в Намиб и Калахари, разбира се. Южната африканска държава се характеризира с културното си развитие. Нещо повече, 11 от езиците, на които се говори в ЮАР са признати са официални, а сред тях, разбира се, попадат английския и африканския, наричан още африканс.

По отношение на икономическото си развитие, именно Южноафриканската република изпъква с просперитета си, което ѝ отрежда 12-то място сред най-прогресиращите държави в световен мащаб.