Хигиена на труда при работа с пестициди

Немислимо е пестицидите в своя миграционен път и широк кръговрат да не срещнат профилактичната преграда на нашите мерки. И тези мерки започват още при набиране на суровините, простират се над сложния синтез на пестицидите, за да се получат препарати с малка токсичност, които да не се натрупват в организма на хора и животни, в обектите на околната среда и да не предизвикват близки и отдалечени явни и незрими болестни състояния. И така създадени, те пак притежават низ от отрицателни качества. Но на този етап от развитието на борбата с болестите и неприятелите без полезния, категоричек изтребителен ефект на пестицидите човечеството би трябвало отново да се върне в гъмжащия многоброй на въшките, дървениците, бълхите, хлебарките, гризачите, на всички вредители и причинители на болести, консуматори и разхитители на храни и здраве. И мерките трябва да съпътстват човека не само при получаването, пренсянето и употребата на пестицидите. В техния обхват трябва да влизат и всички задачи за спазване на приетите от хигиената наука норми за работните концентрации, времето на третиране, защитата на хора, животни и растения и оня непрекъснат стремеж да се улови невидимият и сложен кръговрат на пестицидите във водата, почвата, въздуха, растенията, храната, животните и човека. Но от всички мерки и сега най-неотложни си остават тези, влизащи във всекидневната грижа за хората, които работят с пестициди и имат непрекъснат контакт с тях и са подложени на сложното им въздействие.

В началото разгледахме някои от начините за употреба на пестицидите в селското стопанство. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, които още по-контрастно изпъкват, когато се разглеждат от гледището на хигиенната наука. Защото даже да има максимални изтребителни възможности по отношение на вредителите, щом като води до замърсяване на околната среда с растителнозащитни средства, той става опасен за човека и прилагането му се ограничава или спира.

Сега с усъвършенстването на методите за прилагане на препаратите неимоверно нараснаха и възможностите на използваната техника, с която се осъществява пръскането, прашенето, обеззаразяването на почвата и семената, фумигацията, разпръскването на отровни примамки. Двата най-важни и основни общоприети метода понастоящем са авиационният и наземният. При единия се прилагат различни видове самолети - най-често AH-2, AH2M, вертолети тип МИ-1, а при наземния - специални машини и апарати. При прилагането на наземната техника не е загубил значението си и ръчният способ.

Според Л. И. Медвед машините и апаратите, които се използват, в зависимост от предназначението им се делят на няколко вида:

  • Машини и апарати за пръскане на растенията със суспензии, емулсии и разтвори от препаратите;
  • Машини и апарати за разпрашване, с които се постига фино покриване на растенията със слой от пестициден препарат;
  • Аерозолни апарати - с тяхна помощ пестицидните разтвори и емулсии се превръщат в аерозол, тоест в изкуствена мъгла с големина на частиците 2-5 микрона;
  • Машини за обеззаразяване на семената - използват се за обеззаразяване на семената за посев и друг посевен материал с помощта на течни и прахообразни средства;
  • Машини за фумигация и обеззаразяване на почва, оранжерии, складове, хамбари и други селскостопански обекти;
  • Машини за приготовляване и разхвърляне на отровни примамки.

Напоследък широко се използват различни видове пръскачки, обикновени, гръбни, с ръчно задвижване, вентилаторни, пръскачки тип ОНК, ЛТ-30. В лозарството се прилагат гръбни пръскачки. В голям обем се използват в лозарството и овощарството вентилаторните пръскачки, които много добре пулверизират разтворите. Усилено се въвеждат и пневматичните пръскачки. По предложение на Института по растително-защитна техника бе въведена и прашало-пръскачна, както и навесна лозарска пръскачка. Въвеждат се аерозолни пръскачки, които са твърде евтини, но при работа с тях хигиенните изисквания са твърде завишени.

От селскостопанската техника за разпрашване на препаратите се изполвзат все още гръбните машини за разпрашване и различни видове тракторни навесни машини за разпрашване. Сега широко се използват и селскостопанските самолети, които с помощта на специални приспособления на определено разстояние от земята разпрашват препаратите над нападнатите зелени площи. Към наземната техника спадат и машините за обеззаразяване на семената за посев с помощта на химични средства. Тук се отнасят различни машини за сухо, полумокро и комбинирано третиране на семената. Сега у нас усилено се въвеждат универсални обеззаразители от типа мобитокс, а някои специалисти смятат за перспективни и машините за полумокро третиране от рода на веленце.

Признаването на машините и апаратите, влизащи в набора на растителнозащитната техника, конструктивните им особености, обема и мащаба на техните възможности при провеждане на работните операции са от значение за хигиената при работа с тях.  При осъществяването на работните операции трябва да се вземат предвид и влиянието им върху натоварване на организма на механизатора, склоннотта им към вероятно замърсяване на околната среда, откритите части на тялото и работното облекло.