Пестициди - хигиена

Всички процеси, свързани с товаренето, превозването и съхранението на селскостопанските отрови трябва да бъдат съответни на строгите хигиенни изисквания. Много са причините, които са в състояние да предизвикат замърсяване на околната среда с пестициди, да причинят пропиването и запрашването на работното облекло на работниците, замърсяване на тялото с последващи явления на отравяне. Неизправната опаковка спомага за разсипването, изтичането, изплискването на препаратите, за бързоот им отделяне, разпрашване и изпаряване в околната среда. Товаренето, превозването и съхранението на химичните средства в неизправни, разкъсани и пробити опаковки е твърде опасно, особено за работниците, които са в пряк контакт с тях. За подобряване условията на труда при товарене и разтоварване на пестицидите някои работни процеси се механизираха. В много държави са въведени електрокари, с които бързо и удобно се извършва товаренето и превозването. По този начин и престоят на работниците в замърсената среда е по-краткотраен и не е придружен с физически усилия. Необходимо е при товаренето и разтоварването 30 минути преди работа вагоните да бъдат отворени, люковете - разкрити, за да се проветрят своевременно. Работниците обличат специално работно облекло и носят лични предпазни средства.

При превозване на химични препарати също се спазват съответните хигиенни правила. Забранено е по време на пътуването да се пуши, да се пие или да се яде.

Съществено звено в поредицата от профилактични мерки е съхранението на селскостопанските отрови. У нас пестицидите се съхраняват в складове, изработени по специални типови проекти. Те биват два вида - централни и разходни. Строят се на разстояние не по-малко от 100 метра от жилищни сгради, ферми, водоеми, хранителни обекти и други помещения. Подовете на складовете са приготени така, че лесно и бързо да се измиват, за което имат и подходящ наклон. Смивните води при почистването им се отвеждат в специална шахта. Задължително е в складовете да има помещение за съхранение на работното облекло, баня за измиване на персонала и циментови корита за изпиране и дезинфекциране на облеклото. Необходимо е в складовете да има постоянно течаща вода. Преливането и пресипването на препаратите да става механизирано. Отговорникът на склада трябва да има средно образование, да е достатъчно компетентен, преминал предварителен санитарен инструктаж и медицински преглед. Персоналът в склада работи задължително със специално работно облекло и лични предпазни средства.

Всички препарати в складовете се съхраняват във фабрините им опаковки, които трябва да са трайни, без повреди. Задължително е поставянето на ясни и трайни надписи, в които се посочва наименованието на препарата, неговата отровност, начин на употрепа и предпазни мерки при работа с него. Нашите санитарни правила изискват на опаковката на препарата да се поставя надпис:

  • За препаратите от първа и втора група - "много силно отровен" (респективно "силно отровен") и знак бял череп върху кръстосани кости на черен фон;
  • За препаратите от трета група - "Средно отровен" и знак червено изображение на череп на бял фон;
  • Препаратите от четвърта група носят етикет, надписан с червени букв: "Отрова. Внимавай при работа!"