Индивидуални средства за защита

За защита на работниците от групите по растителна защита в селското стопанство изключително значение имат личните предпазни средста и специалното работно облкло. Тяхното предназначение е да предпазят от проникване и попадане на пестициди в организма по дихателния и храносмилателния път, както и чрез кожата.

СЪгласно нашите санитарно-хигиенни изисквания специалното работно облекло и личните предпазни средства се дават на работещите с пестициди от предприятията и стопанствата, към които те работят.

Ще цитираме извадки от основните изисквания към личните предпазни средства и специалното работно облекло при работа с пестициди, регламентирани у нас: "Специалното работно облекло за работа с пестициди на открито, като приготвяне на разтвори и емулсии, зареждане на съдове, пръскане, прашене и други, се състои от сако и панталон. Материята, от която се ушива облеклото, е плътна въздухонепроницаема тъкан. За намаляване на водопропускливостта тъканта може да бъде двойно импрегнирана.

Специалното работно облекло за работа в складове, магазини, транспортни средства и други се състои от сако и панталон, изработен от плътна материя.

При работа с пестициди в зависимост от условията на замърсяване се прилагат следните лични средства: шапка, очила или щитове, маска, ръкавици, престилка и обувки.

При опасност от изпръскване на очите и лицето (при преливане на течности, приготвяне на разтвори, пръскане и други) се носят очила или щитове с обикновени цайсови стъкла.

Дихателните органи се предпазват от силно отровните пестициди с маски. При работа със слабо отровни пестициди, ако не дразнят горните дихателни пътища и очите, не се носят маски. Маски не се носят и от работещит с трактори, снабдени с херметични кабини.

За предпазване от пестициди, намиращи се във въздуха като прах, се употребяват противопрахови полумаски с прахозадържаща способност на филтъра над 96%.

За предпазване от пестициди, намиращи се във въздуха под формата на аерозоли и газове или само газове, се изполват противогазови маски. Филтрите, които се изполвзат срещу силно отровните газове, трябва да са специфични за прилаганите пестициди. Могат да се употребяват и комбинирани филтри за няколко газа.

За едновременна защита от прах и газове се използват маски с комбинирани противогазови и противопрахови филтри.

Ръцете се предпазват при работа с разтвори с дебели гумени ръкавици, а от прах - с ръкавици от плътни гумирани тъкани.

При приготвянето на разтворите, преливането на течности и прочее за предпазване на тялото от интензивно замърсяване се изполва престилка от плътна непромокаема материя (плътно импрегнирани тъкани, изкуствена кожа и други.), която се поставя върху специалното работно облекло.

За предпазане на краката се употребяват: ботуши - за работещите в условията на разливане на течностите и мокрене, и цели обувки - за останалите работници."

За да бъдат трайни и ефикасни през време на работа, личните предпазни средства след работа се почистват, измиват в специалнуте шкафове. Дрехите също се почистват, измиват и изсушават на проветриво място, след което се поставят в специалните шкафове. За освобождаване от попадналите препарати дрехите се натопяват в топъл съдов разтвор. Така трябва да киснат 2-3 часа, след което се измиват неколкократно с гореща и студена вода.

Дрехите, замърсени с живачноорганични препарати, се държат около 6 часа в горещ разтвор от меден сулфат (син камък), след това в 2% содов разтвор с последващо измиване с гореща и студена вода.