Според дизайнерите интериорът на всеки апартамент или къща трябва да бъде хармонична комбинация от избрания от вас стил и цвят. Как да направите правилния избор и да не сбъркате с нюанс или цвят? Какво трябва да знаете, за да комбинирате правилно декорацията на стени, мебели и подове? Как да не се изгубите в цялото разнообразие от мебели и да поръчате най-подходящите мебели за вашия случай? 

Всеки цвят или комбинация от няколко цвята съдържа някаква характерна мисъл или идея, която може директно да контролира нашите емоции и настроение. Цветът е от голямо значение, той може да повлияе на визуалното и емоционалното възприятие на стаята, в която се намирате. Така че можете да направите стаята по-голяма или по-малка, по-уютна или по-студена, да я разделите на части или обратно, да махнете всички граници.

Спокойните топли цветове, като оранжево, жълто, лесно ще подкрепят празничното настроение и ще ви стоплят. Обектите ще изглеждат малко по-близо, отколкото всъщност са.

Студените цветове, като синьо и циан, подсъзнателно се възприемат като строги и загадъчни. Имайте предвид, че има цветове, които имат нюанси на топъл и студен спектър, да кажем, че може да бъде зелено или лилаво.

Ако изберете няколко цвята за декорация, тогава трябва да преобладава един от тях. Именно този цвят ще стане основа на фона в стаята. По-късно, ако желаете, можете да го подчертаете с малки интериорни аксесоари.

Най-често се използват три вида цветови комбинации, като най-подходящи - контрастни, монофонични и хармонични:

  • Монохромната комбинация предполага набор от нюанси в рамките на един и същи цвят от ярки наситени до бледи, едва забележими;
  • Една хармонична комбинация включва различни цветове, но в същото време те трябва да са близки по спектър, с други думи, всички онези цветове, които са хармонично съчетани за очите ни. Пример е комбинацията от зелено със синьо или оранжево с жълто;
  • Контрастна комбинация може да комбинира напълно различни цветове, които могат да съществуват хармонично един с друг.

Правилната комбинация от 3 или повече цвята за неподготвен човек може да бъде много трудна задача, тук е необходимо да се ръководите от принципите за избор на цветове, които обикновено се наричат ​​цветова палитра. 

Източник: motti.bg