01

Оборудването на служителите на компанията може да варира в зависимост от негативните фактори, с които се сблъскват при изпълнение на работните си задължения. Лятно работно облекло се използва от служители, работещи на улицата и целогодишно от служители, работещи на закрито.


Униформата на работниците се използва за защита на здравето на персонала от излагане на вредни производствени фактори, поради което се регулира отиндустриалните разпоредби

Общите изисквания за работното облекло са както следва:

  • удобна кройка;
  • функционалност;
  • сила;
  • съответствие с индустриалните стандарти за безопасност.

Лятната униформа се състои от яке и панталони или гащеризони без подплата, често с мрежести панели за осигуряване на вентилация.

Характеристика на материалите за шиене на работно облекло

Летните гащеризони са изработени от издръжливи материи. По правило при шиене се използват смесени тъкани, които съчетават хигроскопичността и дишането на естествения памук (от 20 до 40%) и здравината на синтетичните тъкани. Добавянето на синтетични влакна прави възможно получаването на лесно измиваща се, устойчива на бръчки материя, така че гащеризоните, изработени от нея, ще издържат дълго време и ще запазят добър външен вид.


Някои професии изискват специални условия, така че гащеризоните за тяхното изпълнение се шият от специални материали:

  • топлоизолационни материали (азбестови костюми) се шият за заварчици, металурзи, изпълнители на друга работа, свързана с високи температури;
  • киселинноустойчиви отпускани за лица, заети с химическо производство;
  • здрави, груби тъкани се използват за защита от механични повреди от твърди предмети (чипове, камъни, механизми);
  • изработват се костюми с водоотблъскваща импрегнация за екипи от морски и речни плавателни съдове, спасители и др.;
  • диелектричните тъкани се използват от персонал, работещ с електрическо оборудване.

Специални изисквания

Понякога, в зависимост от спецификата на производството, се препоръчва използването на специфични материали за шиене на работно облекло. Светлоотразителните ленти са необходими за пътни работници, прашки при работа с подемни механизми и други професии.

Материали, които не натрупват статично електричество, са търсени на места, където появата на искра може да доведе до експлозия: мелници за брашно, газова промишленост, мини.