Няма отговор, който да работи за всички. Решението да се проучат кредитите за ремонт на дома се свежда до няколко фактора.

За какво ти трябват парите? Може ли ремонтът да се отложи? Счупена отоплителна, вентилационна и климатична система или спукана тръба например не са неща, които могат да бъдат пренебрегнати.

Какво е финансовото ви състояние в момента? Прегледайте бюджета си и се уверете, че можете да си позволите новите месечни плащания по заем за ремонт на жилище, без да изпадате във финансови проблеми. Ако нямате много място за мърдане в бюджета си и не е спешен ремонт, помислете за известно време. Една от възможностите е да вложите всички неочаквани пари (като възстановяване на данъци или бонуси за работа) за ремонт на дома.

Какви лихви мога да избера? Лошият кредит може да доведе до по-високи лихвени проценти. Отново, всичко зависи от това колко са ви необходими парите. Подмяната на килима с подова настилка от твърда дървесина не е точно спешен случай, така че имате време да предприемете стъпки, за да подобрите резултата си, преди да кандидатствате за финансиране на ремонт на дома.

Какви други алтернативи имам?

Преди да започнете да кандидатствате за заеми за ремонт на жилище, проверете застрахователната си полица, за да видите дали някоя част от ремонта е покрита. Ако не, ето някои други опции, които си струва да обмислите.

Рефинансиране в брой

Рефинансирането в брой се извършва, когато собственият капитал се използва за рефинансиране на съществуващия ипотечен заем с нова, по-голяма ипотека. Можете да получите разликата и да я използвате за ремонт на дома. Може да звучи достатъчно просто, но направете сметката предварително, защото с рефинансиране може да получите по-висок лихвен процент. Може също да се наложи да заплатите разходи за затваряне.

Кредитни карти

Кредитните карти могат да бъдат изкушаващи, особено ако вече имате такава в джоба си. Ако отговаряте на условията за въвеждаща оферта с ниска лихва за нова кредитна карта и можете да си позволите да платите за покупката по време на промоционалния период, може да има финансов смисъл да я използвате за спешен ремонт на дома.

Какво следва?

В крайна сметка кое финансиране за ремонт на дома е подходящо за вас зависи от вашето лично финансово състояние, включително капитала, който имате във вашия дом, месечния ви бюджет и обхвата на ремонтите, които трябва да направите. Ще трябва също така да помислите дали вашият проект за подобряване на дома е преустройство, което може да изчака, или е спешен ремонт.

И в двата случая наличието на значителен фонд за спешни случаи може да ви постави в положение, в което не е нужно да разчитате толкова (или изобщо) на заем за ремонт на дома. Влагането на част от заплатата ви в спешен жилищен фонд може да извърви дълъг път.