Платът за чаршафи е много важен, тъй като в зависимост от това какъв е, можете да се чувствате повече или по-малко комфортно преди лягане. 

 

Памучни чаршафи

Памукът е най-разпространеният материал, използван за чаршафи. 

 Предимство:

Регулира температурата  по естествен път. Това означава, че ви охлажда, когато времето е горещо, и топло, когато е студено. Качеството  му се подобрява с времето, така че можете да намерите много удобни и меки памучни чаршафи. Те се адаптират към всички видове бюджети, стилове и размери. Вариации като фланел и перкал обикновено се правят от памук.

Микрофибърни чаршафи

Какво е микрофибър? Това е синтетичен материал, който стана доста популярен сред домакинските продукти. Полиестерните чаршафи са евтини, практични и лесни за поддръжка. Те са по топли в сравнение с памука, така че е по-препоръчителен за по-студени зони.   

Предимство:

Тъй като влакната са толкова малки и плътно опаковани, те естествено отблъскват петна и вода. Устойчиви са и запазват цветовете и дизайна с години. За разлика от други материали, които ги губят с всяко пране. Подобно на коприната, той е хипоалергенен . 

Бамбукови чаршафи

Този материал е навсякъде, и употребата му в спалните чаршафи стана по-популярна през последните години. Какви са предимствата на бамбуковите чаршафи ? Те несъмнено са много удобни, въпреки че цената може да бъде малко висока. 

 Предимство:

Много мек на допир, дори повече от памук. 

Те позволяват на въздуха да преминава свободно, позволявайки на топлината да излиза между техните влакна и ви кара да спите по-хладно.  Естествено е хипоалергичен и намалява влагата.  По - издръжлив от всеки друг материал.  

Фланелени чаршафи

Какво е фланела? Това е фина, пухкава, леко кардирана материя, която преди е била изработена от вълна, но сега е изработена от памук и други материали. Ето защо не се изненадвайте, ако чуете за памучен фланел или дори за фланел от микрофибър.