Най-важното при дългосрочното финансиране е, че то осигурява дългогодишно присъствие на вашата компания на пазара. В този смисъл то осигурява циркулацията на капитала във вашата компания. Следователно то ще бъде заложено за дълго време в бюджета и паричния поток на дружеството. Освен това финансирането е механизъм, който спомага за укрепване на дружеството с цел генериране на по-високи нива на заетост, доходи и печалби.

Къде да получите дългосрочно кредитиране?

Съществуват различни възможности за дългосрочно финансиране от банки, кредитни съюзи и други алтернативни кредитори. Всеки вид заемодател има своите силни и слаби страни. Затова е важно да сравните възможностите си, преди да вземете решение за един вид дългосрочно финансиране. Банките са най-традиционните заемодатели и обикновено имат по-ниски лихвени проценти. В някои случаи обаче те имат и най-строги изисквания за допустимост, така че не всички предприятия отговарят на условията за получаване на заеми от тези банки.

Най-удобните и леснодостъпни източници на финансиране днес са онлайн кредитите. Тези видове заеми обикновено имат по-ниски изисквания от тези, предлагани от банките. Можете също така да получите ипотечен кредит, при който ще трябва да предоставите като обезпечение актив, като например помещение или вашия дом.

Малко по-сложен вариант е издаването на акции. Това, което правите, е да прехвърлите собствеността върху части от вашата компания на акционерите в замяна на техните пари. Пазарът на фиксиран доход, от друга страна, ви позволява да емитирате дългови облигации. Това означава, че в замяна на лихвоносен заем придобивате дълг към инвеститорите, които държат вашите облигации.

И в двата случая анализирайте как това се отразява на финансовия модел и на дългосрочния паричен поток на компанията, като всички права са запазени, включени в данните, с които боравите при пазарното си проучване.

Предимства на дългосрочното финансиране

  • По-ниски лихвени проценти в сравнение с краткосрочното финансиране. Това може да ви спести пари.
  • Гъвкави условия на изплащане. Това ви дава повече време за погасяване на кредита, което прави месечните ви плащания по-управляеми.
  • Може да се използва за няколко цели. Например за структуриране на бизнеса ви, консолидиране на дългове или финансиране на еднократни бизнес разходи.
  • Фиксирани месечни плащания. Тези плащания са лесни за бюджетиране.

Недостатъци на дългосрочното финансиране

  • Може да изисква обезпечение. Ако не платите условието за дългосрочно финансиране, кредиторът може да наложи запор върху вашето обезпечение.
  • Те начисляват такси за отпускане на кредита. В този случай таксите могат да се сумират и да оскъпят парите, които заемате.
  • Трябва да правите периодични плащания. Ако доходите ви намалеят, може да имате затруднения с извършването на плащанията.