0018

Автор Виктор Врански

Виктор Врански е сертифициран коуч от ICF (Международната Kоучинг Федерация) с квалификация PCC (Professional Certified Coach). Притежава дългогодишен опит на ръководни позиции в големи международни компании. Управител е на фирма Вижън Т ЕООД, която е специализирана във вътрешно-организационни обучения и коучинг за мениджъри и служители. 

Ако нямаше нужда да се вземат решения, нямаше да са необходими мениджъри 

Вземането на решения е постоянен ангажимент на всеки човек на ръководна позиция.  В бизнеса има два типа решения от гледна точка на времето. Първите са незабавни – те трябва да се вземат на момента и не търпят отлагане. При тях се действа според вътрешното усещане или както някои го наричат „интуитивно“. Вторите са такива, при които мениджърите разполагат с определено време за обмисляне на нещата. Повечето ситуации в бизнеса са свързани с втория тип решения. В много случаи, обаче не се използва наличното време за анализ и оценка на нещата. Вместо това вземането на решение се отлага, докато в един момент то стане спешно и тогава трябва да се приложи интуитивния подход. Последният не означава обезателно грешни решения, но много по-често води до такива. При моментното реагиране човек винаги може да пропусне едно или друго нещо, което да повлияе на качеството на решението.  Затова е изключително важно, винаги когато обстоятелствата позволяват, мениджърите да обмислят задълбочено нещата, за да стигат до най-добрите решения. 

При вземането на решения в бизнес организациите има някои често срещани ситуации:

  • Ситуация 1 – два варианта на действие, от които трябва да се избере по-добрият. Пример: Имаме идеи за два нови продукта, всеки от които е много перспективен и съвсем различен от другия. Същевременно можем да започнем производство само на един от тях. Кой е правилният продукт?
  • Ситуация 2 – когато казусът е дали да направим или да не направим нещо. Пример: Получили сме предложение за участие в престижно бизнес изложение в чужбина, което ще е свързано със сериозни разходи и отсъствие на 8 души от персонала ни за 10 дни. Дали си заслужава да участваме в изложението или по-добре да се въздържим? 
  • Ситуация 3 – няколко варианта на действие, от които трябва да се избере най-добрият. Пример: Обявили сме конкурс за мениджър на нов отдел. След на разглеждане кандидатурите и интервюиране на хората сме селектирали трима души, които са подходящи да заемат длъжността.  Кой от тях ще изберем?

Във всяка от горните ситуации е необходимо обмисляне какво решение да се вземе. Това може да стане като мениджърите оценят нещата и вземат решение според своите лични възгледи. 

Другия вариант е да използват структурирани методи за вземане на решения. Предимството на тези методи е, че осигуряват много по-прецизна оценка на различните опции за действие. Това помага да се увеличи в максимална степен вероятността за намиране най-доброто решение. 

В нашите тренинги за мениджъри на тема „Умения за вземане на решения“, в които изучаваме различни методи и инструменти в тази област, сме проигравали ситуации за вземане на решения, при които групи участници паралелно работят за намиране на решение по идентичен казус. Част от групите оценяват нещата, без да използват никакъв метод, а останалите работят чрез структурирани методи. При сравняване резултатите на отделните групи, тези които са използвали структурирани методи винаги имат сериозно предимство във взетите решения пред другите, които не са използвали конкретни подходи в работата си. Затова най-добрата практика е мениджърите, винаги когато е възможно, да използват тези ценни помощни инструменти. 

Вземането на решения е неразделна част от ежедневната работа на хората на ръководни позиции. Някои решения са лесни, докато други може да са истинско предизвикателство, Колкото е по-трудно едно решение, толкова повече внимание трябва да му се отдели, за да се намери най-добрият вариант за действие. И не на последно място не трябва да отлагаме вземането на решения за последният момент, защото това значително увеличава риска за грешни решения.