00181

Разрастването на технологиите в наши дни се отразява на всички сфери от ежедневието. Няма как да не отбележим, че градинарството отдавна не изглежда по познатия от миналото начин. Множество иновации и улеснения ежедневно биват прилагани. 

Говорейки за иновации, трябва да споменем парниците, които са една от утвърдилите се практики в последните години. На пазара днес се предлагат разновидни опции за продукти в тази категория. Парниците са традиционния избор, но днес ще разгледаме какво представляват нашумелите в последно време оранжерии от поликарбонат. Научете повече от екипа на Парник БГ.

Какво представляват парниците и защо се използват?

Това е голяма конструкция, изработена от прозрачен или полупрозрачен материал и е проектирана така, че да пропуска слънчева светлина и същевременно да задържа топлината. Парниците дават на градинарите възможността да започнат да произвеждат реколта по-рано и да продължат до по-късно, а също и създават контролирана среда, в която насажденията да могат да се развиват при възможно най-благоприятни условия, без значение външните атмосферни фактори. За какво се използват:

  • отглеждане на растения – благодарение на създадените приятни условия, вътре могат безпроблемно да се засаждат зеленчуци, плодове, цветя и билки;
  • засаждане на разсад – осигурената влажна и топла среда е перфектна за покълването на семената;
  • удължаване на вегетационния период – растейки в благоприятна среда, насажденията могат да оцелеят чак до есенните и началото на зимните месеци;
  • защита на растенията от вредители и болести – парниците, освен всичко друго, представляват и физическа бариера, която да предпазва насажденията от неприятели.

Какви са предимствата на оранжериите от поликарбонат?

Тези парници са облицовани с поликарбонатни панели, вместо със стъкло или други материали, използвани за направата на стандартните модели. Поликарбонатът е издръжлив пластмасов материал, който е известен със своята здравина и устойчивост. Ето кои са предимствата на оранжерията от поликарбонат:

  • устойчивост – конструирани са така, че да издържат на екстремни метеорологични условия, като бурии, горещина и силен сняг.  Освен това, материалът, от който са направени, позволява на светлината безпроблемно да преминава и да се разпръсква, което осигурява здравословен растеж на продукцията;
  • издръжливост – при тези модели, вероятността от счупване е много по-малка и това ги прави устойчив избор на база възможността за по-дълготраен живот на конструкцията, както и безопасно съоръжение за градинарите с домашни любимци или малки деца;
  • енергийна ефективност – предлагат отлична изолация и постоянно задържане на топлина, което може да намали разходите ви за отопление по време на студените месеци. Чрез инвестицията в такава конструкция не само ще се погрижите за бюджета си, но и за намаляването на отпечатъка, породен от въглеродните емисии на оранжерията.