Личните заеми се използват за различни цели, от плащане на сватбени разходи до консолидиране на дългове. Личните заеми могат да бъдат необезпечени заеми , което означава, че не излагате на риск обезпечение като къща или кола, в случай че не изплатите заема си.

Най-доброто за консолидиране на дългове и големи покупки

Ако имате дълг по кредитна карта с висока лихва, личен заем може да ви помогне да изплатите този дълг по-рано. За да консолидирате дълговете си с личен заем, бихте кандидатствали за заем за сумата, която дължите по кредитните си карти. След това, ако бъдете одобрени изцяло, бихте използвали приходите от заема, за да изплатите кредитните си карти, като вместо това правите месечни плащания по личния си заем.

В зависимост от вашия кредит, личният заем може да предложи по-нисък лихвен процент от кредитната ви карта, а по-нисък лихвен процент може да означава големи спестявания. Може да ви помогне да добиете представа какъв е средният процент на консолидация на дълга .

Личният заем също може да бъде добър вариант, ако искате да финансирате голяма покупка, като проект за подобряване на дома, или ако имате други големи разходи като медицински сметки или разходи за преместване.

Бъдете внимателни относно кредитните изисквания и лихвените проценти

Тъй като необезпечените лични заеми не изискват обезпечение, заемодателите често гледат на вашите кредитни отчети и резултати, за да помогнат да определят дали сте подходящ за заем. Като цяло хората с по-високи кредитни рейтинги ще имат право на по-добри условия на заема.

Може да имате право на необезпечен личен заем, дори ако имате разумен или лош кредит. Но може да искате да пазарувате, за да сте сигурни, че лихвеният процент и месечното плащане са достъпни за вашия бюджет.

Обезпечени лични заеми

За да получите обезпечен личен заем , ще трябва да предложите някакъв вид обезпечение, като кола или депозитен сертификат, за да „обезпечите“ заема си.

По-добре за по-ниски лихви

Обезпечените лични заеми обикновено имат по-ниски лихвени проценти от необезпечените лични заеми. Това е така, защото заемодателят може да сметне обезпечения заем за по-малко рисков (има актив, обезпечаващ вашия заем). Ако нямате нищо против да предоставите обезпечение и сте сигурни, че можете да изплатите заема си, обезпеченият заем може да ви помогне да спестите пари от лихви.

Пазете се от потенциална загуба на активи

Когато използвате обезпечението си, за да получите заем, рискувате да загубите актива, който сте предложили като обезпечение. Например, ако не изплатите личния си заем, вашият кредитор може да конфискува колата или спестяванията ви.