Ипотечните кредити могат да бъдат чудесен начин за финансиране на покупката на жилище, но те също идват със значителен финансов ангажимент. Ако се борите да поддържате ипотечните си плащания, не сте сами. Има много причини, поради които собствениците на жилища могат да се окажат в тази ситуация, от внезапна загуба на работа до неочаквани медицински сметки.

Каквато и да е причината за вашите финансови затруднения, важно е да вземете мерки възможно най-скоро. Ето някои стъпки, които можете да предприемете, ако не можете да си позволите плащанията по ипотеката:

Свържете се с кредитора си

Първото нещо, което трябва да направите, ако се борите да изплащате ипотечните си плащания, е да се свържете с вашия кредитор. Обяснете ситуацията си и вижте дали могат да предложат някаква помощ. В зависимост от вашите обстоятелства вашият кредитор може да е в състояние да ви предложи погасителен план или временно намаление на месечните ви плащания.

Помислете за рефинансиране

Рефинансирането на вашата ипотека може да бъде добър вариант, ако се борите да извършвате плащанията си. Това включва теглене на нова ипотека с по-благоприятни условия, като по-ниска лихва или по-дълъг период на изплащане. Това може да помогне за намаляване на месечните ви плащания и да направи ипотеката ви по-достъпна.

Продайте дома си

Ако не можете да се справите с ипотечните си плащания и кредиторът ви не желае или не може да предложи никаква помощ, може да се наложи да обмислите продажбата на дома си. Това може да бъде трудно решение за вземане, но е по-добре да продадете дома си според

Потърсете професионална помощ

Ако се борите да поддържате ипотечните си плащания, важно е да потърсите професионална помощ. Има много организации, които предлагат безплатни или евтини консултации и съвети на собственици на жилища, които са изправени пред финансови затруднения. Тези организации могат да ви помогнат да разберете възможностите си и да разработите план, за да се върнете на правилния път.

Помислете за подаване на молба за обявяване в несъстоятелност

Ако не можете да изплащате ипотеката си и финансовото ви положение е отчайващо, може да помислите за обявяване на фалит. Въпреки че това е драстична мярка, тя може да ви помогне да започнете на чисто и да се освободите от финансовия натиск, който ви е налегнал.

В заключение, ако изпитвате затруднения да покривате вноските по ипотеката си, важно е да предприемете действия възможно най-скоро. Свържете се с вашия кредитор, помислете за рефинансиране, продайте жилището си, ако е необходимо, потърсете професионална помощ и обмислете възможността да подадете молба за обявяване в несъстоятелност, ако положението ви е отчайващо. С правилен подход и упорита работа можете да преодолеете финансовите си затруднения и да се върнете на правилния път.

Източник:tvoiacredit.eu