014356 5r26wu02fvfle3b1x0v5zXpp7tv23bnk

Навлезте в света на кулинарията и пригответе с лекота любимите си рецепти - от пухкав хляб до уникални десерти и пици. Печенето е не просто изкуство, а съвършено съчетание между правилните съставки и пропорции. Но, за да бъде резултата не само вкусен, но и задоволителен трябва да използвате правилните тави.

Навлезте в света на кулинарията и пригответе с лекота любимите си рецепти - от пухкав хляб до уникални десерти и пици. Печенето е не просто изкуство, а съвършено съчетание между правилните съставки и пропорции. Но, за да бъде резултата не само вкусен, но и задоволителен трябва да използвате правилните тави.

С подходящата можете значително да подобрите качеството на изпичане, да гарантирате равномерно разпределение на топлината и перфектната коричка. Ако не знаете към кой вид да се насочите, не се притеснявайте! В тази статия ние, от онлайн магазин за домашни потреби Галея, ще Ви помогнем да направите най-добрия избор, според Вашите нужди.

 01345 4 2

Кои са основните видове, според предназначението си?

Сигурни сме, че когато сте посещавали любимата си пекарна, поне веднъж сте забелязвали колко много тави за печене имат. Причината е, че всяка играе важна роля за постигане на специфична текстура и вкус на печивата.

Затова и на пазара можете да откриете огромно разнообразие от модели – от такива, предназначени специално за хляб и печива до тави за печене на ястия. И, за да получите най-добрите резултати, всяка е проектирана да отговаря на специфични нужди и рецепти, осигурявайки оптимални условия за печене.

Въпреки голямото разнообразие, в домакинството не е нужно постоянно да инвестирате в най-новите съдове за печене. Започнете като определите готварските си нужди и проучите различните продукти. Основните тави са:

 0134567 432 2

Традиционни за печене

Това е не само най-разпространение вид, но и този, които присъства във всяка кухня. Може да се каже, че са мултифункционални, защото са идеални за приготвяне на различни ястия с месо и зеленчуци. Разликата между тях и видовете, пригодени за печива е, те са много по-дълбоки от другите. Обикновено с високи бордове, което позволява да се готви по-голямо количество и течността да не излиза извън съда.

Най-предпочитани са моделите от метал с незалепващо покритие, които са издръжливи и лесни за почистване. Незалепващото покритие предотвратява залепването на храната, което е особено полезно при по-мазни ястия. Някои разполагат и с дръжки за по-удобно изваждане от фурната.

0458675 3 1

Плоски тави тип „лист”

Тези плоски тави за печене имат плитък борд около ръба. Идеални за всичко - от печене на картофи до приготвяне на любимите, затова е задължително да присъстват във всяка кухня. Ръбът им гарантира, че хартията Ви за печене няма случайно да се изплъзне и повърхността ще бъде защитена, за да не се притеснявате за почистватено.

Предлагат се в голямо разнообразие от размери. Например тези тип „половин лист” с размери 31 на 41 сантиметра са подходящи за приготвянето на по-малки количества. Техният компактен размер ги прави лесни за съхранение, което е удобно, ако нямате достатъчно пространство.

Можете да ги откриете и в по-малки или големи размери, които да паснат и на Вашата фурна.

За приготвяне на хляб

Презназначени за хляб и кексове като формата им е обикновено правоъгълна и с различна дълбочина. Имат високи стени, което гарантира, че печивото ще запази желаната форма и леснто ще може да образува хрупкава коричка, ако целта Ви е такава.

Могат да бъдат изработени от метал, силикон или керамика. Незалепващото покритие улеснява изваждането на готовите продукти. Металните - предлагат отлична топлопроводимост, което води до равномерно изпичане и златиста коричка. Силиконовите - гъвкави и лесни за изваждане печивото, без да залепва.

За пица

Тук пред Вас стоят много повече възможности, в зависимост рецептата, която следвате. Можете да заложите на правоъгълна или кръгла форма. Общото между тях е, че са плоски, с малък или без борд и с малки отвори на дъното за по-добра циркулация на въздуха. Това устройство позволява на коричката да стане хрупкава, а блатът да бъде изпечен до съвършенство.

Тавите, предназначени за пици, често са направени от материал, който осигурява равномерно разпределение на топлината, като алуминий или неръждаема стомана. Някои модели имат незалепващо покритие, което улеснява почистването и предотвратява залепването на тестото.

Размерите варират, което Ви позволява приготвянето на пици с различни диаметри, от малки индивидуални порции до големи семейни.

За торти и кексове

И този вид можете да го откриете в разнообразни форми и размери. Обикновено тези за печене на блатове и кексове са кръгли или правоъгълни, а за мъфини имат редове от гнезда за приготвяне на отделни малки кексчета.

Съществуват и съдове със специални форми, като сърца и звезди, които добавят уникален визуален елемент към Вашите сладкиши. Материалът им варира от метал до силикон, което позволява гъвкавост при избора според Вашите предпочитания.

 4246245

Кои са най-използваните материали за тави?

Интересен факт е, че Вашите тави за печене по-често са направени от алуминий, защото е отличен топлопроводник или комбинация от алуминий и стомана. По-рядко се срещат тези от неръждаема стомана, въпреки че са лесни за почистване и не реагират с храните. Причината е, че не провеждат топлина толкова добре, колкото алуминият.

Въпреки това на пазара можете да откриете голямо разнообразие от модели, изработени от различни материали. За да направите правилния избор, трябва да познавате техните качества и да съобразите с рецептите, които ще приготвяте.

Метални

Тези тави са изключително популярни заради своята издръжливост и отлични качества на материалите. Най-популярни са моделите от:

  • Алуминий - лек, което го прави лесен за работа и изключително здрав, което го прави устойчив и дълготраен материал за различни кулинарни приложения. Както Ви споделихме, неговото най-голямо предимство е отлична топлопроводимост. Това осигурява идеално изпичане на храната без риск от прегаряне или недопичане. Подходящи за приготвяне на сладкиши, хлябове и други печива, където точната температура е от съществено значение за крайния резултат.

  • Неръждаема стомана – здрава и издръжлива, устойчива на корозия и износване. Лесна за почистване и подходяща за миене в съдомиална. Не променя вкуса на храната и не реагира с храни, което я прави подходяща за различни ястия.

Силиконови

Силиконът е изключително гъвкав материал, подходящ за използване във фурна и микровълнова. Устойчив на високи температура и лесен за почистване. Повърхността му е специално обработена, за да не залепва храната по него, което го прави идеален за печене на сладкиши.

Керамични

Керамичните тави са не само функционални, но и красиви. Устойчиви на надраскване и отличаващи се със свойството си да не задържат аромати. Това ги прави подходящи за разнообразни рецепти като лазаня и гювеч.

Стъклени

Стъклените тави позволяват да наблюдавате процеса на печене. Устойчиви на температурни промени, защото са изработени от специално закалено стъкло. Те също така задържат топлината добре, което помага на храната да остане топла по-дълго след изваждане от фурната.

А вие избрахте ли си Вашите нови тави?

Ние - от магазин за домашни потреби Галея, Ви предлагаме голямо разнообразие от съдове за печене. Превърнете готвенето в истинско удоволствие.

Посетете нашия онлайн магазин и поръчайте избраните продукти още днес!