Биография на Роал Дал (1916 – 1990)

Роал Дал (1916 – 1990) е роден в Ландаф, Уелс. Баща му Харалд Дал е норвежец и емигрира във Великобритания през 1900 г. Първата му съпруга умира при раждането на второто им дете и той скоро след това се връща в Норвегия да си намери съпруга, която да се грижи за децата. Оженва се за Софи Хесълберг праз 1911 г. И семейството заминава за дома на Харалд Дал в Уелс. След 6 години те имат пет деца. Роалд е третото им дете. Най – голямото момиче Астри умира от апендицит през 1920 г. Бащата не може да преживее смъртта на дъщеря си и скоро след това умира и той. Софи Дал остава сама бременна с петото си дете, с три свои и две осиновени деца, с огромна къща и предсмъртното желание на съпруга си децата да бъдат изучени в английски училища, които той смята за най – добрите в света. По – малко решителна жена би си събрала багажа и заминала за Норвегия, но Софи Дал остава в Уелс. Само се премества в по – малка и евтина къща и започва да изпраща едно по едно децата си в местните училища. Майката е принудена да продаде бижутата си , за да плати образованието на Роалд в частно училище в Дербишър. Самият писател си спомня без носталгия за ученическите си години. Тормоза на по – големите ученици и някои от учителите той по – късно описва в своите детски книги, в които децата се борят срещу възрастните.

На осемнайсетгодишна възраст вместо да постъпи в университет Дал се присъединява към експедиция до Нюфаундленд. След завършването си той приема работа в ,,Шел“ и работи в Лондон (1933 – 37) и в Дар ес Салам, Танзания (1937 – 39). По време на Втората световна война служи в Кралските Военновъздушни сили в Либия, Гърция и Сирия. След сериозно раняване е изпратен във Вашингтон като помощник военно аташе. Докато се възстановява от раните си, Дал има странни сънища, които го вдъхновяват за първите му разкази. Писателят Форестър го окуражава да опише най – интересните си преживявания по време на войната. Така се появява сборникът ,,От мен за теб: истории за летци и летене“ (1946). Първата детска книга на Дал ,,Гремлините“ 91943) е написана за Уолт Дисни и по – късно е превърната в успешен филм. Сборникът му с разкази ,,Някой като теб' (1954) завоюва световен успех, както и продължението ,,Целувка, целувка' (1959). През 1953 г. Дал се оженва за популярната актриса Патриша Нийл – двамата имат един син и четири дъщери. Най – голямата от тях умира на осем години от шарка. Развеждат се през 1983 г. След семейни трагедии и Дал се жени втори път за Фелисити Кросланд.

През 1961 г. Е публикувана книгата ,,Джеймс и гигантската праскова“, а през 1964 ,,,Чарли и шоколадовата фабрика“, филмирана два пъти. Други негови много популярни детски книги  са: ,,Магическият пръст“, ,,Чарли и големият стъклен асансьор“, ,,Фантастичният мистър Фикс“, ,,Дани световният асансьор“. Вещиците (1983) му спечелва наградата за детска литература ,,Уитбред“. Първият му роман за възрастни излиза през 1979 г. ,,Моят чочо Осуалд“. Роалд Дал три пъти е награждаван с наградата ,,Едгар Алън По“. През 1983 г. Получава наградата на асоциациата на писателите фантасти за цялостно творчество. През 1979 г. английска телевизия екранизира избрани разкази на Роалд Дал, които по- късно излизат в сборниците,,Разкази за неочакваното“ и ,,Още разкази за неочакваното“. Умира през 1990 г. В Оксфорд.