Капсулна ендоскопия

Ендоскопът е инструмент, който позволява на лекарите да огледат органите на вашия организъм. Съществуват различни видове ендоскопи: с него се изследват както стави (например коленна), бели дробове и трахея, дебелите черва и пикочния мехур, така и хранопровод, стомах и дванадесетопръстник.

По-ранното поколение уреди са използвали лещи и огледала. 30 години по-късно са били заместени с фиброеластични оптични приспособления, даващи ясен и директен образ на съответния органи. Съвременните ендоскопи са модерни и скъпоструващи уреди, съставени от еластично-гъвкав участък на тръбата, чиито край се контролира от оператор.

Старото поколение ендоскопи имат фиброоптична система по протежението си, а съвременните уреди са снабдени с малка камера, разположена на върха, образите от която по електронен път директно се предават на видео екран.

Инструментът разполага също с възможност за всмукване на стомашен сок ако е необходимо, за вкарване на въздух в стомаха, ако се налага изглеждането на лигавицата му и взимане на малък биопсичен материал чрез съответни специализирано приспособление.

Ендоскопското изследване (често наричано гастроскопия или телескопичен тест), е засега най-точният и често употребяван метод за диагностика на заболявания на храносмилателната система. Ендоскопията е най-използвания метод за откриване на пептични язви и рак на стомаха, както и при доказване на инфекция се Хеликобактер пилори.

Освен ясен образ и възможност за откриване на тъканни промени, тестът позволява на оператора да вземе биопсичен материал, ако сметне за необходимо. Използва се също и за повлияване на други усложнения като например стесняване на хранопровода.

Провеждане на ендоскопично изследване

В зависимост от симптомите на пациента, лекуващият лекар би могъл да го изпрати в болнично заведение за пълни изследвания или за самата ендоскопия, която е изключително кратка процедура.

Подготовка и пристигане в болничното заведение

Процедурата се извършва обикновено в специализирано отделение на съответната болница и трае само няколко минути. Ендоскопските департаменти са изключително често посещавани и затова рутинните прегледи преди теста и документирането след него могат да отнемат цял час. Най-добре би било да си освободите цялата сутрин или следобеда в зависимост от записания час за изследване. За теста е необходимо стомахът ви да е празен. Ето защо ще бъдете инструктирани, ако изследването е насрочено за сутринта, да не пиете течности и да не закусвате след като сте вечеряли предишния ден. Ако изследването е насрочено за след-обяд е забранен приемът на каквато и да било след лека сутрешна закуска.

В специализираното помещение най-важният уред е ендоскопът и придружаващата го апаратура, видео екран за визуализиране на обекта и оборудване за измерване на пулса и оксигенацията (нивото на кислород), чрез специална щипка закачена на пръста на пациента. Тази "умна" щипка излъчва светлина, проникваща през меките тъкани на пръста. Промените в поглъщането на светлинните лъчи показват колко "червена" е кръвта, което носи информация за наситеността ѝ с кислород.

Видове анестезия по време  на ендоскопското изследване

Преминаването на ендоскопа през гърлото може да причини известен дискомфорт, ето защо ще ви бъде предложен избор между два вида анестезия.

Някои хора смятат, че не биха могли да минат без анестезия, докато други предпочитат да са в пълно съзнание и да запазят контрол. Изборът зависи изцяло от това как се чувствате.

И двата метода имат своите предимства и недостатъци, като крайният избор обикновено се предоставя на пациента, въпреки че различните ендоскопски кабинети имат своите предпочитания.

Локална анестезия (впръскване на спрей в гърлото)

Това е най-лесната възможност. Преди поставяне на ендоскопа, лекарят или неговият лаборат впръскват дълбоко в гърлото ви локален анестетик във вид на спрей, което води до локална загуба на чувствителност за добир. Така ще се чувствате удобно, лежейки в будно състояние по време на теста. Най-важното предимство на този вид анестезия е запазването на контрол по време на цялата процедура. Също така, поради липстана на седация ще бъдете в състояние да коментирате веднага резултатите от изследването и ще можете сами да се приберете вкъщи. Недостатъците на локалната анестезия са свързани с това, че поради липсата на седативен ефект, уплашените или разтревожени пациенти биха могли да срещнат трудности при преглъщане на ендоскопа и завършване на теста. Посочената анестезия въздейства върху гълтателните рефлекси около 30 минути след прилагането ѝ, поради което е забранена консумацията на каквото и да било да пълното възстановяване на чувствителността. Това ще ви предпази от инханирането на храни и течности във въздухоносните пътища.

Интравенозна анестезия

Този метод отнема повече време. Ендоскопистът трябв да вкара временно игла във вената на ръката ви, преди да въведе анестезията. Процедурата не води до загуба на съзнание (както пълната упойка), но ще ви създаде чувството на удобство и спокойствие. Ще бъдете в състояние да чувате оператора и да преглъщате, когато поиска това от вас. Най-голямото предимство на интравенозната анестезия е улесняването на теста, чрез премахване на вашата тревожност. Възможно е да нямате спомен за процедурата. Основен недостатък е вероятността да бъдете дезориентирани, тъй като ефектът на анестезията продължава няколко часа. Това означава, че се нуждаете от някой, който да ви съпроводи до дома, и че бихте могли да се върнете на работа същия ден. Така или иначе, е добре с вас да има придружител, дори да сте решили да изберете локалната анестезия, тъй като е възможно да промените решението си.

Друг недостатък е невъзможността да получите резултатите от изследването в деня на теста, поради временните промени в паметта ви. Самата ендоскопия не би могла да окаже влияние върху дишането ви, но интравенозната анестезия би могла да го потисне. Ето защо, приложението ѝ е противопоказно при наличие на сърдечни или белодробни заболявания. В някои ендоскопски кабинети двата вида анестезия се прилагат едновременно.

Безопасна ли е ендоскопията?

Ендоскопските кабинети са често посещавани. Ендоскопията е изключително безопасна процедура, и сериозни усложнения при обикновен диагностичен тест на практика не са регистрирани. Изключително рядко, когато ендоскопът е в хранопровода, могат да се появят разкъсвания, което обикновено се случва при пациенти с недиагностицирани изменения на горната част на хранопровода. Във всички случаи такива усложнения се случват при 1 от 10 000 процедури.

Друго не толкова сериозно усложнение е свързано с интравенозната анестезия, тъй като рядко по време на анестезията може да се инхалират течности, което може да предизвика белодробна инфекция. Това се случва изключително рядко по време на обикновен диагностичен тест, и обикновено засяга болнави и възрастни хора.