бариева каша

Тестът с бариева каша в днешно време се използва по-малко, отколкото в миналото, тъй като в повечето случаи ендоскопското изследване предоставя цялата необходима информация. Така или иначе е възможно личният ви лекар да не успее да ви насочи към болнично заведение, предлагащо ендоскопски тест. Вероятно ще ви препрти към клиника, предлагаща рентгенов тест с Бариева каша. В много случаи това се оказва за предпочитане при пациенти, при които проблемът е локализиран в хранопровода, тъй като тестът показва структурата му и визуализира евентуални мускулни спазми.

Тест с бариева каша

Бариевата каша се поема в течно състояние при предварително изпразнен стомах. Бариятсе визуализира от рентгеновите лъчи, като демонстрира всички заболявания или изменения в храносмилателната система - хранопровод, стомах и дебело черво.

Защо се употребява барий?

Обикновено рентгеновите изследвания се използват за визуализиране на фрактури на костите и предоставят бедна информация за вътрешните органи. Ако бариевият сулфат е погълнат преди рентгеновото изследване да бъде направено, ще се види добре формата на хранопровода и стомаха. Барият е алкалоземен метал, който не позволява преминаване на рентгенови лъчи, като по този начин се демонстрира на снимката като прозрачна сянка. Бариевият сулфат е вкусен и не причинява дискомфорт при преглъщане.

Провеждане на теста

Изследването с бариева каша се провежда в амбулаторни условия и не е необходимо приложение на анестетик. Рентгенолозите използват флуорисцентен екран за проследяване преминаването на бария след поглъщането му. Той или тя ще правят рентгенови снимки то време на време, за да осигурят пълен запис на процеса.

Цялото изследвване трае обикновено 20 до 30 минути. Барият се екстретира чрез изпражненията, като понякога причинява констипация (запек). Ето защо е необходимо да ядете богата на фибри храна ден или два след теста.