Гастро-езофагеалният рефлукс е медицински термин на широко разпространеното название "киселини", въпреки че може да причини и други симптоми в допълнение на парещата болка зад гръдната кост. Това е най-често срещаната причина за храносмилателните неразположения и засяга голям брой хора в различен период от техния живот.

Какви са симптомите?

Симптомите са обикновени тривиални, но често са много продължителни и изтощителни. Най-често срещания признак на гастро-езофагеалния рефлукс е парещото усещане зад гръдната кост, което може да ирадиира (да се разпространи) и към гърлото. След появата си, симптомите често отшумяват. Могат да бъдат причинени от някои видове храни, при навеждане или хоризонтално положение на тялото по време на спане през нощта. Често се асоциира с трудности и болка при преглущане. Понякога гастро-езифагеалния рефлукс може да предизвика регургитация (връщане) на храна в устната кухина и гадене.

Как се появява гастро-езофагеалния рефлукс?

Симптомите се проявяват, когато киселото стомашно съдържимо премине нагоре към хранопровода и причини известното вече парещо усещане в гърдите. Това се случва, когато намиращият се в долния край на хранопровода сфинктер не е в състояние да остане плътно затворен.

Как да се лекуваме?

Често промяната в начина ни на живот е всичко, от което се нуждаем. Освен това, има и множество антиацидни лечени препарати, от които можете да се възползвате, както и високо ефективни медикаменти достъпни чрез рецепта, при тежките форми на заболяването.

Гастро-езофагит или сърдечно заболяване?

Важно е да се отбележи, че в по-големия процент от случаите гастро-езофагеалния рефлукс е лек и не означава непременно, че ще развиете друго сериозно заболяване, като например рак на стомаха. Така или иначе, е важно да се разграничи рефлукса от друго срещано при мъжете и жените над 50 години заболяване, наречено ангина пекторис (стенокардия). Тя също причинява болка зад гръдната кост.

Стенокардната болка обикновено се провокира при усилие, каквото е например енергичното изкачване, и отшумява бързо при покой за разлика от рефлукса. Затова отдиференцирането им не представлява трудност.

От какво се причинява гастро-екзофагеалния рефлукс?

Жлезите на стомашната лигавица произвеждат коктейл, съставен от солна киселина и ензима пепсин с цел иницииране разграждането на хранителните съставки. Освен това, стомашният сок се явява първата бариера за намиращите се в храната бактерии, които биват унищожени.

Стомахът се предпазва от опасното въздействие на стомашния сок с помощта на специфичек мукусен слой, разположен върху лигавицата. Когато стомашното съдържимо се придвижи напред, към червата (началната част, на които е дванадесетопръстника), киселините биват неутрализирани от алкален сок, секретиран в панкреаса (задстомашната жлеза).

Хранопроводът е също чувствиетелен към киселинността в стомаха, но при нормални обстоятества това е без значение, тъй като границата между стомаха и хранопровода стои плътно затворена, поради наличието на гастро-екзофагеален сфинктер. Чрез него, хранопроводът се предпазва от връщане на стомашно съдържимо. Нерядко възниква недостатъчност на долния езофагеален сфинктер, поради което в хранопровода навлизат солна киселина и пепсин.

Гастро-езофагеалната сфинктер се състои от два компонента: долен екзофагеален сфинктер (циркулярни мускулни влакна), запазвщи канала затворен и цепковиден отвор в диафрагмения мускул, през който преминава хранопровода (хиатус).

Поотделно тези два компонента са недостатъчни, но когато работят заедно, предизвикват плътно затваряне. Функционирането на здравата връзка между двата компонента е много сложна, като при нормални условия се регулира от множество рефлекси. Когато преглъщаме, например, клапата се отпуска точно, когато храната преминава от хранопровода в стомаха, но когато не поемаме храна и не преглъщаме, механизмът остава плътно затворен, предпазвайки ни от появата на гастро-езофагеален рефлукс.