Въпреки, че не е известно защо някои хора развиват езофагит, а други не, се забелязва по-голяма честота сред пушачите. С подходящо лечение възпалението може да бъде овладяно напълно. Ако обаче езофагитът е персистирал дълго време без терапия, са възможни следните 2 усложнения: стесняване на хранопровода (езофагеални структури) и възникване на промени в структурата на хранопровода, известни като хранопровод на Barrett.

Лечение при езофагит

Лечението на езофагита е подобно на това при неусложнения гастро-езофагеален рефлукс. За да подсигурим ефикасността на терапията, през първите няколко седмици се препоръчва използването на инхибитори на протонната помпа.

След овладяване на възпалението на хранопровода, на пациентите се предписват по-леки медикаменти (както и по-малко опасни), което ще осигури ефективен контрол на симптомите за дълъг период от време. Освен промяна в диетата и загубата на тегло, добавянето на обикновено антиацидни препарати може да е всичко, от което се нуждаете. Въпреки това, при някои пациенти е нужно по-мощно лечение - медикаменти достъпни чрез рецепта от специалист, и то за немалък период от време. Такива препарати са H2-рецепторните антагонисти и дори инхибиторите на протонната помпа.